Rode Kruis Belgie


Colombië : het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) benadrukt dat het Rode Kruisembleem moet gerespecteerd worden

Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) neemt acte van de verklaring van de Colombiaanse president Ãlvaro Uribe Vélez, die toegeeft dat een militair die onlangs betrokken was bij de bevrijding van 15 gegijzelden een armband droeg met daarop het ICRC-logo en het Rode Kruisembleem.

Als bewaker van het internationale humanitaire recht herinnert het ICRC eraan dat het gebruik van het Rode Kruisembleem zeer precies is beschreven in de Conventies van Genève van 1949 en in de Aanvullende Protocols van 1977. Het Rode Kruisembleem moet in àlle omstandigheden gerespecteerd worden en misbruik ervan is strikt verboden.

Het ICRC benadrukt dat het Rode Kruisembleem een beschermende functie heeft voor zijn vertegenwoordigers wanneer zij, in gebieden van een gewapend conflict, de slachtoffers beschermen en bijstaan. Om zijn humanitaire missie te kunnen uitvoeren, moet het neutrale en onpartijdige ICRC het vertrouwen hebben van alle partijen die zijn betrokken in een gewapend conflict. Misbruik van het logo compromitteert de veiligheid van alle Rode Kruismedewerkers in oorlogsgebied.

Mechelen, 17 juli 2008