Persberichten Lekstroom, 10.15 uur

Utrecht, 17-07-2008

Bijstandsfraude opgespoord

NIEUWEGEIN/HOUTEN/OUDEWATER/IJSSELSTEIN - De Regionale Sociale Recherche Nieuwegein heeft de afgelopen week voor ruim 230.000,- aan bijstandsfraude opgespoord. Er konden vijf bijstandsuitkeringen worden beëindigd / aangepast waardoor de gemeenten een jaarlijkse besparing op de bijstandsuitgaven hebben van ruim 70.000,-

Nieuwegein

Vorige week donderdag 10 juli werden een vrouw (36) en een man (38) uit Nieuwegein aangehouden. Na het faillissement van het eigen bedrijfje van de man in 2006, vroeg de vrouw een bijstandsuitkering aan bij de gemeente Nieuwegein omdat zij door haar man zou zijn verlaten.

Uit het opsporingsonderzoek bleek dat de man nooit bij haar is weggeweest en dat hij direct na het faillissement in loondienst was gaan werken.

Daardoor is 36.000 teveel uitkering verstrekt. De uitkering van de vrouw is beëindigd en de man en de vrouw zullen de schade moeten terugbetalen aan de gemeente Nieuwegein.

Houten

In week 28 werd in Houten een 51 jarige man verhoord die sinds 2003 een bijstandsuitkering ontving. De man beweerde in Houten te wonen.

Uit het opsporingsonderzoek kwam vast te staan dat de man in de afgelopen jaren helemaal geen water, elektriciteit of gas verbruikte. Ook had hij in zijn woning geen koelkast, televisie, gasfornuis, kleding of eten. Er werd vastgesteld dat de man dus niet woonde in de woning in Houten.

De man, die verklaarde veel in Utrecht te verblijven, heeft ten onrechte

67.853,00 uitkering ontvangen en zal dit moeten terug betalen aan de gemeente Houten. De uitkering van de man is stopgezet en zijn woning komt weer beschikbaar voor verhuur aan een ander, omdat de man inmiddels zijn huur heeft opgezegd.

Oudewater

Maandag 14 juli werd een 61-jarige vrouw uit Oudewater verhoord omdat zij een bankrekening niet had opgegeven aan de regionale sociale dienst in Woerden. Juist op die bankrekening ontving zij gemiddeld per maand

250,00 van haar ex-partner die in het buitenland verblijft, als bijdrage in haar levensonderhoud. Ook deed zij vanaf die bankrekening allerlei luxe aankopen. De vrouw moet nu 33.150,00 terugbetalen en haar uitkering wordt verlaagd met het bedrag van haar inkomsten uit het buitenland.

IJsselstein

Dinsdag 15 juli werden een 33-jarige vrouw en een 38-jarige man uit IJsselstein aangehouden. De vrouw ontving al jaren een bijstandsuitkering van de gemeente IJsselstein omdat zij alleen zou wonen.

Uit het opsporingsonderzoek van de sociale recherche kwam vast te staan dat zij sinds de zomer van 2006 weer samenwoonde met man uit IJsselstein die in de bouw werkzaam was. Uit onderzoek kwam ook vast te staan dat deze vrouw van mei 2001 tot september 2006 heeft samengewoond met een 34-jarige man uit IJsselstein. Deze 34 jarige man uit IJsselstein werd eerder al door de sociale recherche verhoord en bekende de feiten al. In totaal moet de vrouw zon 90.000,00 terug betalen aan de gemeente IJsselstein en haar uitkering werd onmiddellijk beëindigd.

Woerden

Uit onderzoek van de sociale recherche bleek donderdag 10 juli, dat een 38- jarige man uit Woerden die een uitkering ontving, al sinds 8 januari 2008 gedetineerd is in Duitsland. Zijn vrouw / partner had dit niet opgegeven aan de regionale sociale dienst Woerden van wie zij een bijstandsuitkering ontving. Hierdoor ontving de vrouw 3.025,00 teveel aan bijstandsuitkering en zal dat terug moeten betalen. Ook werd de uitkering van de vrouw verlaagd naar de norm voor een alleenstaande.

Snelheidsduivel betrapt

NIEUWEGEIN Een 30-jarige automobilist uit Brussel is betrapt op een forse snelheidsovertreding. De automobilist haalde woensdag 16 juli omstreeks 21.50 uur op de Rijksweg A2 met hoge snelheid een onopvallende politieauto met videocamera in. De achtervolging werd ingezet waarbij de snelheid tot ver boven de 200 km/u opliep. Bij een trajectmeting werd de bestuurder geklokt op een gemiddelde van 209 km/u Het lukte om de bestuurder een stopteken te geven en hem aan de kant te zetten. Na overleg met het Openbaar Ministerie kreeg de bestuurder een boete opgelegd van 1750 euro.

Twee jongens aangehouden

NIEUWEGEIN De politie heeft woensdag 16 juli twee jongens aangehouden op verdenking van fietsendiefstal. Eén van hen bleek uiteindelijk een verdachte van diefstal te zijn.

Omstreeks 19.15 uur belden getuigen de politie. Die hadden gezien dat een aantal jongens bij een fietsenstalling bij de tramhalte bij City Plaza een fiets probeerde te stelen. Agenten namen poolshoogte en zagen op de Schouwstede twee jongens lopen die aan het opgegeven signalement voldeden. De jongens hadden twee fietsen bij zich met open slot, maar zonder sleuteltje. De jongens, van 15 en 16 jaar oud, zijn aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Daar bleek na onderzoek dat het niet de om de jongens ging die bij de fietsenstalling gezien waren. Echter de 15-jarige jongen, uit Nieuwegein, bekende dat hij de fiets die hij bij zich had, twee weken geleden gestolen had. De fiets is in beslag genomen.

Winkeldief

IJSSELSTEIN Een 16-jarige jongen uit IJsselstein is woensdag aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Personeel van een winkel aan de Televisiebaan had woensdagmiddag omstreeks 14.50 uur het vermoeden dat een groepje jongens zich mogelijk schuldig had gemaakt aan winkeldiefstal. Toen de jongens de kassa passeerden, had het personeel echter onvoldoende bewijs om ze aan te houden. Toen later bewakingsbeelden terug werden gekeken, werd duidelijk dat de 16-jarige jongen gel had gestolen. De jongen die door agenten herkend werd, is later die avond aangehouden. Zijn moeder is in kennis gesteld.