Column Hirsch Ballin: Herstel

Nieuwsbericht | 17-07-2008

Wie werkt, maakt fouten. Maar daar mag het niet bij blijven. Missers moeten waar mogelijk hersteld worden en dat geldt ook in strafzaken. Een onjuiste beslissing van een strafrechter moet teruggedraaid kunnen worden.

Om fouten te corrigeren heeft het strafproces ingebouwde `veiligheidskleppen' zoals het hoger beroep. Voor een onherroepelijke uitspraak is er onder andere de herzieningsregeling waarmee de Hoge Raad een afgesloten strafzaak kan laten heropenen. Maar die regeling is verouderd en te beperkt. Veroordeelden kunnen nu het vonnis niet altijd aanvechten, terwijl ze - bijvoorbeeld met hulp van nieuwe DNA-technologie - misschien hun onschuld zouden kunnen aantonen.

Een wetswijziging geeft de Hoge Raad straks meer ruimte om rekening te houden met de nieuwste wetenschappelijke inzichten en een strafproces over te laten doen. Ook wordt de rechtspositie van veroordeelden versterkt. In meer gevallen kunnen zij om nieuw onderzoek vragen om eventuele manco's aan het licht te brengen.

Anderzijds wordt het mogelijk om iemand die is vrijgesproken voor hetzelfde feit opnieuw voor de rechter te brengen. Daaraan kan behoefte bestaan wanneer er door voortschrijdende techniek nieuw belastend bewijsmateriaal opduikt. Nu ontspringt de verdachte de dans, ook al is het nieuwe bewijsmateriaal nog zo sterk. Bij zware misdrijven is dat, zeker voor slachtoffers of nabestaanden, nauwelijks te verteren. In zo'n geval dient hun belang - en dat van de samenleving - de doorslag te geven en moet het openbaar ministerie de vrijgesprokene opnieuw kunnen vervolgen.

Ondanks alle zorgvuldigheid kunnen er in een strafzaak fouten optreden. Waar mogelijk moeten we die ongedaan maken. We willen immers dat er recht wordt gedaan, geen onrecht.

Minister Ernst Hirsch Ballin

Bekijk de reacties van bezoekers (0) | Reageer