Vereniging Natuurmonumenten


MONDING STRANDGAPERBEEK KLAAR
16-07-2008

Langste beek
De langste beek van Flevoland is zo goed als klaar. In opdracht van Natuurmonumenten is de afgelopen weken gewerkt aan de monding van de Strandgaperbeek in het gebied Kievitslanden. Ter plekke ontstaat in een snel tempo een aantrekkelijk waterrijk natuurgebied. De gegraven waterloop ontspringt in het Spijk-Bremerbergbos van Staatsbosbeheer is in totaal negen kilometer lang.

Stromen
Echt stromen doet de beek nog niet, maar dat is een kwestie van tijd, weet Age Boonstra, beheerder van de Kievitslanden waar de beek uitmondt in het Veluwemeer. "Staatsbosbeheer moet nog een paar hindernissen slechten, onder meer op plekken waar de beek openbare wegen kruist. Tegen het einde van de zomer zijn de barrières uit de weg geruimd," verwacht Boonstra. "Dan ligt er een prachtige beek, dankzij een geslaagde samenwerking tussen Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten."

Initiatief
De aanleg van de beek is een initiatief van Staatsbosbeheer, die op eigen gebied een beek van zeven kilometer kon aanleggen. Door de samenwerking met Natuurmonumenten was het mogelijk de beek te verlengen tot in de Kievitslanden, waar hij uitmondt in de Strandgapertocht. Partners zoals de provincie, DLG en het waterschap ondersteunden het idee. Een wat langere beek verhoogt de natuurwaarden en vergroot de functie van de beek als waterberging. De laatste zeshonderd meter meandert de beek nu door het gebied van Natuurmonumenten. Er is een perceel ingericht als beekmonding waar de natuur vrij spel heeft.

Steltlopers
Naast de beekmonding heeft Natuurmonumenten een waterplas aangelegd, als slaapplaats voor steltlopers. De laatste tijd was daar al een groep kluten te vinden. Het succes van de Strandgaperbeek en eerder uitgevoerde waterprojecten in de oostrand van Flevoland is ook de politiek opgevallen. Tijdens de algemene beschouwingen van de Provinciale Staten in Flevoland is een motie aangenomen om de komende vijf jaar jaarlijks 200.000 euro extra beschikbaar te stellen voor de uitvoer van vergelijkbare projecten in de provincie.

Meer informatie
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met: Annemieke Vesseur, telefoon (038) 344 80 30 of 06 54 295 241