Vereniging Natuurmonumenten


WEER STAP DICHTERBIJ GROOT EN AANEENGESLOTEN MANTINGERVELD 16-07-2008

Aaneengesloten gebied
Donderdag 3 juli sluit Natuurmonumenten het natuurontwikkelingsproject Haarweg in het Mantingerveld af. Door de landbouwgrond aan de westkant van de Hoogeveenseweg in te richten als natuurgebied, zijn drie geïsoleerde stukken natuur aaneengesloten. Het project zorgde tevens voor een belangrijke verbetering van de waterstand in het gebied. Dieren zoals adder, heikikker en insecten kunnen nu eenvoudiger heen en weer tussen het Hullenzand, het Lentsche Veen en Martensplek. Met het afsluiten van dit project komt Natuurmonumenten weer een stap dichterbij het voltooien van een groot en aaneengesloten Mantingerveld.

Landbouwgrond naar natuur Ruim vijftien jaar geleden presenteerde Natuurmonumenten het ambitieuze plan om vier bestaande heideveldjes ter verbinden tot een groot heidegebied. Hiervoor wilde Natuurmonumenten 800 hectare landbouwgrond aankopen en inrichten als natuurgebied. Het plan met de naam Goudplevier sloeg in als een bom. Vooral vanuit de landbouw was de weerstand tegen het omzetten van bouwland in natuur groot. De bedoeling was om het plan fasegewijs uit te voeren, binnen een periode van dertig jaar. `Dat lukt je niet, die ambitie ligt veel te hoog, hoorde we van alle kanten', vertelt projectleider Roelof Schuiling van Natuurmonumenten. `Maar inmiddels zijn we er wel in geslaagd al ruim 520 van de beoogde 650 hectare te verwerven. En daarvan is op dit moment al ruim de helft ingericht'. Natuurmonumenten begon het project met veel weerstand vanuit de streek. Die weerstand is ondertussen omgebogen tot waardering. In het dorpshuis van Nieuw-Balinge heeft Natuurmonumenten een vaste expositie over het gebied in mogen richten.

Verder werken aan groot Mantingerveld Terwijl het ene project wordt afgerond, werkt Natuurmonumenten aan de plannen voor een volgend natuurproject in het Mantingerveld. De grond hiervoor is al verworven. Onder de noemer `project Koolveen' wil de natuurorganisatie een volgende verbindingsschakel inrichten als natuurgebied. Hiermee wordt het Mantingerzand via het eerder ingerichte Groote veld met het Hullenzand verbonden. Ook in dit gebied wil Natuurmonumenten de bemeste bovenlaag afgraven en slenken en veentjes herstellen. Als alle vergunningen worden verstrekt wil de natuurorganisatie volgend voorjaar met de werkzaamheden starten.

Meer informatie
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met: Andre Donker, (06) 25074970