Gemeente Rhenen


Burgerjaarverslag 2007

Elk jaar biedt de burgemeester van Rhenen het burgerjaarverslag aan. Voor mij is het eerste keer dat ik dat doe. Ik wil dat doen in de vorm van een huis-aan-huisblad. In dit verslag leg ik als burgemeester verantwoording af hoe de dienstverlening en de burgerparticipatie in 2007 is verlopen.

Voor mijzelf is het moeilijk om nu al een compleet beeld te hebben van wat er allemaal in deze mooie gemeente gebeurt. Sinds 15 maart ben ik burgemeester in Rhenen als opvolger van waarnemend-burgemeester Anton Houtsma. Ik zit daarom nog in een fase van ontdekken. Wel kan ik zeggen dat de eerste indruk over de gemeente als geheel positief is.

Sinds het najaar ben ik woonachtig in Achterberg. Dat biedt mij als inwoner van de gemeente de gelegenheid om de Elsterse, Rhenense en Achterbergse gemeenschap nog beter te leren kennen. Vooral voor Achterberg en Elst werden er in 2007 belangrijke besluiten genomen.

In Achterberg kon het sein op groen gezet worden voor het Multifunctionele Gebouw Achterberg (MFGA), waarvoor de start van de bouw in het voorjaar van 2008 is gepland. Naast nieuwe woningen krijgt Achterberg op deze manier een aantal voorzieningen, waarvan het dorp totnogtoe verschoond was.

De gemeenteraad besloot akkoord te gaan met de bouw van het Multifunctionele Centrum (MFC) Elst. Ik weet dat iedereen graag had gewild, dat het proces om te komen tot het MFC sneller zou zijn verlopen. Het is niet eenvoudig een gebouw te krijgen met zoveel verschillende disciplines. In het voorjaar van 2009 wordt wellicht met de bouw gestart. Als het eenmaal zo ver is, krijgt Elst een voorziening waar de inwoners trots op kunnen zijn.

De start van de structuurvisie in 2007 is iets nieuws voor de gemeente Rhenen. Deze transparante manier van werken om samen met de inwoners tot een plan te komen, spreekt mij zeer aan. Zeker omdat de insteek is om in de komende tien jaar zestig tot zeventig woningen per jaar voor senioren en starters in de gemeente Rhenen te gaan bouwen. Woningen die gewoon nodig zijn.

Over veel meer zaken, die in 2007 in de gemeente Rhenen speelden, kunt u in dit burgerjaarverslag lezen.

Ik wens u veel leesplezier met het verslag.

Joost van Oostrum,
Burgemeester van Rhenen.

U vindt het Burgerjaarverslag hier