Senternovem


17-07-2008 | Succesvolle marktintroductie klimaatvriendelijk koelsysteem in computerzalen

KPN gaat binnenkort een van zijn computerzalen klimaatvriendelijk koelen met het 'Kyoto Cooling®-systeem', beloond met subsidie van ROB en het EOS-programma van SenterNovem. De techniek voorkomt klimaatonvriendelijk freongas in de atmosfeer en levert in vergelijking met klassieke koelsystemen een energiebesparing op vanaf zeventig procent. Het systeem past om deze reden prima in het convenant Meerjaren Afspraken Energie-efficiëncy tussen de ICT-sector en het ministerie van EZ, dat op 1 juli jl. is ondertekend. In het convenant spreken partijen af maatregelen te nemen om energie effectiever en efficiënter in te zetten.

Het warmtewiel

Het warmtewiel De actie van KPN vloeit voort uit een succesvol demonstratieproject bij het ICT-bedrijf. ROB subsidieerde de haalbaarheidsstudie van de techniek, EOS de testinstallatie bij KPN. Uit de praktijkproef bleek de techniek vlekkeloos te werken en een enorme vermindering van de CO2-uitstoot te realiseren.

Hoe het werkt
Computers hebben koude lucht nodig. Anders raken ze oververhit. Ventilatoren aan de voorkant van de computer zuigen deze koude lucht aan. Het interne systeem warmt de lucht op, die er aan de achterzijde van de computer weer uit komt. Zonder koelsysteem in de computerzaal stijgt de temperatuur naar zo'n 35 graden, terwijl computers zo'n 22 graden nodig hebben voor de aanvoer van koele lucht. Klassieke koelsystemen bestaan uit een recirculatiesysteem dat uit veel processtappen bestaat. De koelmachine, die onderdeel is van het systeem, lekt freongas naar de buitenlucht. "De vinding van Uptime Technology werkt met één stap, zonder koelmachine", legt Lodder uit. "Kern van de techniek is een ronddraaiend wiel, dat voor de warmteafvoer van de computerzaal zorgt . Het wiel voert de warmte van de lucht in de computerzaal af naar de buitenlucht. Het aluminiummateriaal van het warmtewiel neemt direct de temperatuur van de buitenlucht aan en vervoert vervolgens al draaiend de koude lucht naar de warme computerzaal. Dit eenvoudige proces zorgt voor een energiebesparing vanaf zeventig procent."

Nul meerinvestering
Het Kyoto Cooling®-systeem vergt een lagere investering dan klassieke installaties in nieuwe computerzalen. Ook aanpassing van bestaande computerzalen is dikwijls mogelijk. Dit, gecombineerd met de enorme energiebesparing, resulteert in een groeiende belangstelling bij bedrijven. Lodder stelde onlangs een agent aan, die grote computerbedrijven benadert in Canada en Amerika, onder andere IBM. In Nederland participeert Uptime Technology in een kennisnetwerk voor bedrijven, waarin KPN, ECN, EZ en SenterNovem deelnemen. Het netwerk brengt de vinding onder de aandacht bij ICT-bedrijven. Lodder: "We hebben geen papieren verhaal meer. Iedereen kan kijken hoe de testinstallatie bij KPN werkt."

Medio juni organiseren Lodder en zijn collega's een internationale bijeenkomst, waarin SenterNovem een visie geeft op de kansen voor CO2-emissiehandel voor ICT-bedrijven. En last but not least is de klimaatvriendelijke koeling een uitstekende techniek voor ICT-bedrijven om de afspraken uit het MJA-convenant in te vullen.

Meer informatie

Koelen en vriezen