Ministerie van Defensie

14-07-2008

Antwoord op Kamervragen over veiligheidsrisico's door de aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens op de Luchtmachtbasis Volkel Vraagsteller: Lid Van Velzen (SP)

Ministerie van Defensie

Postbus 20701 2500 ES Den Haag Telefoon (070) 318 81 88 Fax (070) 318 78 88

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Plein 2
2511 CR Den Haag
Datum 9 juli 2008
Ons kenmerk D2008018374
Onderwerp Antwoorden op de vragen van het lid Van Velzen over veiligheidsrisico's door de aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens op de Luchtmachtbasis Volkel.

Hierbij bied ik u mede namens de Minister van Buitenlandse Zaken het antwoord aan op de vragen van het lid Van Velzen over veiligheidsrisico's door de aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens op de Luchtmachtbasis Volkel (ingezonden 24 juni 2008 met kenmerk 2070823580).

DE MINISTER VAN DEFENSIE

E. van Middelkoop

Pagina 1/4

Ministerie van Defensie

Antwoord op de vragen van het lid Van Velzen over veiligheidsrisico's door de aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens op de Luchtmachtbasis Volkel (ingezonden 24 juni 2008 met kenmerk 2070823580).

1
Wat is uw reactie op het Amerikaanse luchtmacht rapport waarin geconcludeerd wordt dat de aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens in Europa een veiligheidsrisico is? 1)

2
Deelt u de conclusies van de onderzoekers dat er een veiligheidsrisico kleeft aan de aanwezigheid van kernwapens op onder andere de Nederlandse luchtmachtbasis Volkel? Zo ja, welke risico's zijn dit en welke maatregelen gaat u treffen?

3
Wanneer hebben deze onderzoeken in Nederland plaatsgevonden? Is er een verslag van de bevindingen van dit onderzoek opgesteld? Bent u bereid om dit verslag met de Kamer te delen? Zo neen, op welke wijze bent u op de hoogte gesteld van de bevindingen van deze onderzoeken?

4
Deelt u de conclusies van de onderzoekers dat er op de verschillende militaire bases in Europa waar Amerikaanse kernwapens staan, risico's gelopen worden doordat er reparatie nodig is van verschillende onderdelen van de kernwapentaak zoals de beveiligingssystemen, de omheining en de verlichting? Zo neen, waarom niet?

5
Welke tekortkomingen zijn er exact op de luchtmachtbasis Volkel geconstateerd?

6
Deelt u de mening dat de conclusie van dit rapport strijdig is met verklaringen van de NAVO als zou de opslag veilig zijn? 2) Zo ja, op basis waarvan werd er geconcludeerd dat deze opslag veilig is? Zo neen, waarom niet?

Pagina 2/4

Ministerie van Defensie

7
Deelt u de mening dat de beste oplossing voor dit veiligheidsprobleem het terugsturen van de Amerikaans kernkoppen naar de VS is?

1) FAS Strategic Security Blog - http://www.fas.org/blog/ssp - USAF Report: "Most" Nuclear Weapon Sites In Europe Do Not Meet US Security Requirements Kristensen June 19, 2008
2) http://www.nato.int/issues/nuclear/sec-environment.html NATO fact sheet January 2008 "Today, the remaining gravity bombs associated with DCA [Dual- Capable Aircraft] are stored safely in very few storage sites under highly secure conditions."

Vraag 1 tot en met 7

Samen met de NAVO-partners bekijkt en evalueert de regering voortdurend de internationale veiligheidssituatie. Als resultaat daarvan zijn sinds het einde van de Koude Oorlog de nucleaire eenheden van de NAVO sterk gereduceerd. De uitgangspunten van het kernwapenbeleid van de NAVO zijn in het NAVO Strategisch Concept uiteengezet en werden tijdens een ministeriële bijeenkomst van de Ministers van Defensie op 12 juni 2008 laatstelijk herbevestigd. In het Concept is vastgelegd dat het Bondgenootschap dient te beschikken over een combinatie van eenheden en capaciteiten, waaronder nucleaire, om collectieve verdediging te kunnen waarborgen. De NAVO zal nucleaire strijdkrachten in Europa handhaven op het minimumniveau dat benodigd is voor de handhaving van vrede en stabiliteit. Het Strategisch Concept stelt dat NAVO's nucleaire strijdkrachten in Europa een essentieel onderdeel zijn van de politieke en militaire band tussen de Europese en de Amerikaanse bondgenoten.

Om redenen van staatsbelang wordt niet ingegaan op eventuele bilaterale of multilaterale overeenkomsten die verband houden met de kernwapentaak van Nederland in het kader van de bondgenootschappelijke verdediging. Dit geldt ook voor geldende vereisten inzake opslag en beveiliging van in Europa aanwezige Amerikaanse kernwapens. Over aantallen en locaties van deze wapens kunnen op grond van bondgenootschappelijke afspraken geen mededelingen worden gedaan.

Pagina 3/4

Ministerie van Defensie

U stelt dat de Amerikaanse luchtmacht in een op het Internet aangehaald rapport concludeert dat de aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens in Europa een veiligheidsrisico is. Dit is geen juiste weergave van de inhoud van het rapport. Hans Kristensen van de Federation of American Scientists is degene die in zijn blog op de FAS website deze conclusie trekt. Daarentegen constateert de Amerikaanse luchtmacht in de Executive Summary van het op het Internet aangehaalde rapport: "the USAF has a sound nuclear surety program" en ook: "the USAF nuclear arsenal remains safe, secure and reliable". Door een verband te leggen tussen het Amerikaanse luchtmachtrapport en door hem elders op het Internet gedane observaties trekt Kristensen conclusies die ik niet deel. Ik laat deze conclusies dan ook geheel voor zijn rekening.

In algemene zin kan worden gesteld dat veiligheid en beveiliging van alle militaire installaties continu een punt van aandacht is. Indien veranderingen in de (inter)nationale veiligheidssituatie daartoe aanleiding geven, worden onmiddellijk passende maatregelen genomen.

Pagina 4/4


---- --