GroenLinks

GroenLinks wil helderheid kabinet over inburgering bij gezinshereniging


17 juli 2008

GroenLinks wil dat het kabinet helderheid verschaft over de rechten en plichten van mensen die in het kader van de gezinshereniging naar Nederland komen. Dat vragen Naïma Azough en Tofik Dibi naar aanleiding van de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam. Deze bepaalde dat migranten niet verplicht kunnen worden om vooraf, dus voordat zij in Nederland komen wonen, een inburgeringsexamen af te leggen.

GroenLinks wil dat het kabinet snel duidelijkheid biedt aan mensen die zich bij hun gezin in Nederland willen vestigen. Overigens is GroenLinks er voorstander van dat deze groep migranten een inburgeringsexamen doet, maar is het niet nodig de toegang tot Nederland hiervan afhankelijk te maken.

Naïma Azough
Tofik Dibi

Vragen van de leden Azough en Dibi (beiden GroenLinks) aan de minister van Justitie en de minister voor Wonen Wijken en Integratie over toelatingsbeleid bij gezinsvorming of gezinshereniging


1. Bent u bekend met het bericht dat volgens de Amsterdamse rechtbank migranten die naar Nederland willen komen om zich bij hun partner of gezin te voegen vooraf geen inburgeringsexamen in hun thuisland hoeven te halen?


2. Kunt u bekend maken hoeveel migranten die naar Nederland wilde komen voor gezinsvorming of gezinshereniging de toelating volgens deze uitspraak onterecht werd geweigerd?


3. Wat betekent deze uitspraak voor het huidige toelatingsbeleid van migranten die naar Nederland willen komen vanwege gezinshereniging of gezinsvorming, maar nu een inburgeringsexamen moeten afleggen in het thuisland?

'Migrant kan zich zonder examen vestigen' (De Volkskrant, woensdag 16 juli 2008).