GroenLinks

Kabinet te streng voor Iraanse studenten

17 juli 2008

Het kabinet is te streng voor Iraanse studenten. Dat stelt GroenLinks in schriftelijke vragen aan de ministers Hirsch Ballin, Verhagen en Plasterk. Iraanse studenten worden nu niet toegelaten tot studierichtingen als kernfysica, omdat dat mogelijk een veiligheidsrisico oplevert. Nederland is hiermee strenger dan andere landen en handelt in strijd met artikel 1 van de Grondwet. GroenLinks vindt dat de studenten niet over één kam geschoren mogen worden: Niet alle Iraanse studenten mogen worden uitgesloten, maar in individuele gevallen moet het kabinet een risicoanalyse maken.

Naïma Azough
Mariko Peters
Tofik Dibi

Vragen van de leden Azough, Peters en Dibi (allen GroenLinks) aan de minister van Justitie, de minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap inzake Iraanse studenten die worden uitgesloten bij bepaalde studies


1. Bent u bekend met het bericht dat Iraanse studenten bij bepaalde studierichtingen - zoals kernfysica - worden uitgesloten?


2. Deelt u de mening dat het uitsluiten van onderwijs van mensen met een bepaalde nationaliteit in strijd is met artikel 1 van de Grondwet? Bent u het met ons eens dat dat nog minder aanvaardbaar is bij Iraanse Nederlanders met een dubbele nationaliteit? Zo ja, wat gaat u daaraan doen? Zo nee, waarom niet?


3. Bent u ervan op de hoogte dat Nederland resolutie 1737 van de VN-Veiligheidsraad als enige land zo nauw interpreteert in vergelijking met andere landen? Zo ja, waarom interpreteert u deze resolutie zoveel strikter? Zo nee, bent u van plan ruimhartiger om te gaan met deze resolutie zoals andere landen dat ook doen?