FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten start campagne tegen belcontroles UWV

Telefonische controles van uitkeringsinstantie UWV zijn volgens FNV Bondgenoten ongewenst en worden onzorgvuldig uitgevoerd. Ook vind de vakbond dat de controles in strijd zijn met het gelijkheidsbeginsel omdat er bij de belcontroles gebruik gemaakt wordt van een risicoprofiel.

Om mensen op de hoogte te stellen van hun rechten met betrekking tot de belcontroles, stuurt FNV Bondgenoten deze week een informatiebrochure naar al zijn uitkeringsgerechtigde leden. In de folder staat uitgelegd waarom FNV Bondgenoten de controles ongewenst vindt en wat uitkeringsgerechtigden kunnen doen om deze zogenaamde belcontroles te voorkomen.

FNV Bondgenoten is niet tegen controle, maar vindt dat controles altijd op kantoor en van mens tot mens moeten plaatsvinden. Maaike Zorgman, bestuurder bij FNV Bondgenoten legt uit: "Het is niet verstandig om over de telefoon privacygevoelige informatie te geven. Daarnaast is het onmogelijk te controleren of degene die belt wel van het UWV is."

Zorgman: "In de folder adviseren we onze leden om hun telefoonnummer uit het bestand van het UWV te laten verwijderen of wanneer ze gebeld worden het gesprek te weigeren. Het kan zijn dat mensen op basis van hun weigering alsnog voor een controle naar het kantoor van UWV moeten komen, maar dat is beter dan meewerken aan een belcontrole." Uitkeringsgerechtigden die hun medewerking aan een belcontrole weigeren, kunnen niet op hun uitkering gekort worden.

Ongeveer 35.000 leden van FNV Bondgenoten krijgen deze week de folder.
---