FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten steunt internationale actiedag tegen private equity firma KKR

Donderdag 17 juli wordt in honderd steden van vijfentwintig landen actie gevoerd tegen private equity firma Kohlberg Kravis Roberts & Co. (KKR). Vakbond FNV Bondgenoten steunt de internationale actiedag waarmee KKR wordt opgeroepen zich als verantwoordelijk aandeelhouder te gedragen en zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen.

Voorzitter Henk van der Kolk is donderdag om 15.00 uur bij het Amsterdamse hoofdkantoor van Maxeda om de actie kracht bij te zetten. Hij overhandigd daar symbolisch 25 kilo gouden chocolademunten aan Sjaak Kranendonk, directeur human resources bij het concern.

Henk van der Kolk, voorzitter FNV Bondgenoten: "Firma's als KKR hebben maar één doel: het verrijken van de eigenaren. Ze kopen bedrijven op, strippen het kaal, doen onrendabele onderdelen van de hand en verkopen het restant door aan de hoogste bieder. Hiermee creëren ze torenhoge schulden, ontduiken de belasting en werknemers worden ontslagen of leveren in op hun arbeidsvoorwaarden. Het wordt tijd dat ook partijen als KKR hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en bijdragen aan een duurzame wereld."

In hun jacht op het grote geld maken firma's als KKR links en rechts slachtoffers. "De horizon van private equity firma's is hooguit vijf tot zeven jaar", aldus Van der Kolk. "Het enige dat telt is het opjagen van het rendement. Er wordt zelden of nooit geïnvesteerd in het bedrijf, de mensen of in technologie. De eigenaren verdienen goud geld, maar zowel de werknemers als de fiscus zien hier niets van terug."

FNV Bondgenoten roept de Nederlandse politiek op om het advies van de Commissie Frijns ten aanzien van de Raad van Bestuur (RvB) over te nemen. Van der Kolk: "Het is de taak van een RvB om een onderneming te besturen en alle belangen mee te laten wegen bij veranderingen. Dus geef een RvB minstens een half jaar de tijd om een voorstel van een aandeelhouder te bestuderen en te beoordelen. Daarnaast moet er meer afstand komen tussen de aandeelhouder en het dagelijks bestuur van een onderneming." De vakbond wil bovendien dat werknemers zeggenschap krijgen bij belangrijke beslissingen en dat ze samen met andere stakeholders meedelen in de winsten bij fusies en/of overnames.

Vakbonden in onder andere Europa en Amerika willen naast een aanpassing van belastingwetgeving dat KKR wereldwijd afspraken met ze maakt over continuering van de werkgelegenheid. Daarnaast dienen private equity firma's dezelfde regels te volgen als andere bedrijven.

Wereldwijd zijn zo'n vier miljoen mensen in dienst van een onderneming die in handen is van een private equity firma. KKR is één van de oudste private equity firma's; in 2007 groeide het vermogen van Henry Kravis met meer dan 100 procent naar 5,5 miljard dollar.


---