Gemeente Geldermalsen

Natuur- en boscompensatie vanwege verbreding A2


17 juli 2008 - Gemeentebestuur werkt mee aan de herinrichting van enkele agrarische percelen in Tricht en Beesd.

Als gevolg van de verbreding van de Rijksweg A2 gaat er in totaal zon
60 hectare natuur en bos verloren. Rijkswaterstaat heeft de Dienst Landelijk Gebied Regio Oost opdracht gegeven in goed overleg met particuliere grondeigenaren voor compensatie te zorgen. Op verschillende plaatsen, ook in de gemeente Geldermalsen, is hier inmiddels al invulling aan gegeven.

twee nieuwe compensatieprojecten
Deze week heeft het college van burgemeester en wethouders besloten planologische medewerking te verlenen aan twee nieuwe compensatieprojecten. Het gaat hier om het herinrichten van 5,5 ha. landbouwgrond aan de Weistraat bij Tricht en twee kleine restpercelen (samen ongeveer 1,5 ha.) tussen de te verbreden A2 en het kassencomplex nabij De Els op de Heerlijkheid Mariënwaerdt. Met de eigenaren van deze percelen is overeenstemming bereikt over de omzetting naar bos.

De percelen worden ingeplant met duurzaam loofhout. Aan de buitenzijde komt een onderhoudsstrook die ook als wandelpad benut kan worden. De beplanting op de restpercelen in Mariënwaerdt dient twee doelen, enerzijds een natuurlijke afscherming van het achterland van de rijksweg en anderzijds een fraaie afronding van het landgoed. De inrichting van het perceel aan de Weistraat past goed bij de omgeving waarin aan de westkant de eerste groene contouren van het landgoed Mariënwaerdt zichtbaar zijn en noordoostelijk aan de Parallelweg onlangs door de gemeente een bosperceel van ruim 2 ha. is gerealiseerd. Mogelijk dat deze verschillende boselementen in de toekomst door een wandelroute met elkaar verbonden kunnen worden waardoor er een ommetje bij Tricht zou kunnen ontstaan, één van de uitvoeringsspeerpunten van het gemeentelijke
Landschapsontwikkelingsplan.

Meer informatie
Edwarn de Walle, projectleider taakvelden natuur & landschap van de Dienst Landelijk Gebied, tel. 026-3781200.