Gemeente Oldenzaal


Per 1 juli nieuwe Wet ruimtelijke ordening

gepubliceerd op : 2-7-2008

Op 1 juli 2008 treedt de nieuwe Wet ruimtelijke ordening in werking. De nieuwe Wro maakt procedures korter, sneller, overzichtelijker, eenvoudiger en versterkt de positie van het bestemmingsplan.

Onder de nieuwe wet worden de vrijstellingsmogelijkheden die niet binnen het bestemmingsplan vallen aanzienlijk beperkt. Wie in een gebied met een ouder bestemmingsplan woont en bijvoorbeeld een erker wil bouwen, kan onder deze wet wellicht geen medewerking krijgen van de gemeente. Om toch op een eenvoudige en snelle manier vrijstelling voor dit soort zaken te kunnen blijven verlenen, heeft de gemeente Oldenzaal het bestaande vrijstellingenbeleid vastgelegd in het bestemmingsplan Bouwvoorschriften Wonen.

Ruimtelijke beslissingen worden op drie niveaus genomen - landelijk, regionaal en lokaal. De nieuwe wet maakt duidelijk welke overheid - Rijk, provincie of gemeente - waarvoor verantwoordelijk is. Rijk, provincies en gemeenten stellen een structuurvisie op. Dit is een strategisch beleidsdocument over de ruimtelijke ontwikkelingen in een bepaald gebied. Een structuurvisie komt in de plaats van de planologische kernbeslissing (Rijk), het streekplan (provincie) en het structuurplan (gemeente).

Beleidsdoelen uit de structuurvisie worden gerealiseerd in het bestemmingsplan. Het bestemmingsplan wordt in principe opgesteld door de gemeente. Rijk en provincie kunnen gemeenten algemene regels geven, die de gemeente in acht moet nemen.

De gemeente Oldenzaal heeft in aanvulling op de nieuwe Wet ruimtelijke ordening een bestemmingsplan Bouwvoorschriften Wonen geschreven. Dit plan voorziet in vrijstellingsmogelijkheden voor woninguitbreidingen in de bebouwde kom van Oldenzaal. Uitzonderingen hierop vormen woningen op bedrijventerreinen, recreatiewoningen en meergezinswoningen. Door het bestemmingsplan Bouwvoorschriften Wonen kan toch nog vrijstelling aangevraagd worden van oudere bestemmingsplannen die niet meer voldoen aan de actuele bouwbehoefte. In recente bestemmingsplannen wordt wel rekening gehouden met de huidige behoefte aan bouw- en gebruiksmogelijkheden.