Persberichten stad Utrecht, 11.25 uur

Utrecht, 17-07-2008

Scootercontrole

UTRECHT De politie heeft op woensdag 16 juli een scootercontrole in district Utrecht zuid gehouden.

De controle werd op meerdere plaatsen gehouden en vond in de middag en avond plaats. In totaal 52 brom- en snorfietsen werden door motoragenten naar de controleplaatsen geleid. Daarbij werden 28 bekeuringen uitgeschreven, onder andere voor: te veel vermogen (5), niet kunnen tonen rij- en/of kentekenbewijs (6), geen helm (2) en verkeersovertredingen (4).

Op de Rijnhuizenlaan werd een 34-jarige bromfietser uit Utrecht gecontroleerd. Hij bleek te veel te hebben gedronken en werd aangehouden. Bij de ademanalyse in het politiebureau blies hij 625 ug/l, bijna drie keer het wettelijke maximum van 220 ug/l. Tevens was hij niet in het bezit van een rijbewijs. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed van alcohol en rijden zonder rijbewijs.

Gestolen fiets gestolen

UTRECHT Op woensdagavond 16 juli werd een gestolen fiets gestolen.

Rond 20.35 uur zagen agenten dat een hen bekende veelpleger, een
32-jarige man uit Utrecht, op de Mariaplaats een fiets pikte en er fietsend op vandoor ging. De agenten gingen achter hem aan, maar raakten op de Hamburgerstraat het zicht op hem kwijt. Vervolgens zagen zij hem weer en werd de achtervolging weer ingezet. Daarbij gooide de verdachte de fiets neer en vluchtte te voet verder. Hij werd uiteindelijk op de Oudegracht ingehaald, aangehouden en geboeid. Agenten gingen terug naar de plek waar de verdachte de fiets had neergegooid, maar de fiets was kennelijk al door iemand anders gestolen en werd niet meer aangetroffen.

De verdachte is naar het politiebureau overgebracht, ingesloten en tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Vechtpartij

UTRECHT Op woensdag 16 juli werden twee verdachten na de melding van een vechtpartij aangehouden.

Rond 20.05 uur kreeg de politie de melding van een vechtpartij op de Zamenhofdreef. Ter plaatse troffen agenten een groep van ongeveer 15 mensen aan. Geen van hen wilde vertellen wat er aan de hand was, maar de agenten zagen dat er een behoorlijke hoeveelheid bloed op straat lag. De agenten namen telefonisch contact op met de melder. Hij verklaarde dat een jongen door enkele jongelui in elkaar was geslagen. Deze twee verdachten bevonden zich nog in de groep. Het tweetal, een jongen van 17 jaar en een man van 22 jaar, beiden uit Utrecht, werd aangehouden. Het slachtoffer, een 17-jarige jongen uit Utrecht, had zich inmiddels aan het politiebureau Utrecht noord gemeld. Hij had letsel in zijn gezicht opgelopen. De twee verdachten zijn naar het politiebureau overgebracht en zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Aanhangwagen

UTRECHT Drie verdachten werden op woensdag 16 juli aangehouden op verdenking van poging tot diefstal van een aanhangwagen.

Rond 17.45 uur kreeg de politie de melding dat twee mannen op de Jamaicadreef met een betonschaar hadden geprobeerd het slot van een aanhangwagen door te knippen. Dat was niet gelukt, waarna de twee in een auto waren gestapt en wegreden.

Agenten zagen de auto op de Francisdreef/Ghandidreef rijden en het voertuig werd aan de kant gezet. In de auto zaten drie personen: een vrouw van 37 jaar en een man van 38 beiden uit Maarssen en een Utrechtse man van 70 jaar. Het drietal werd aangehouden. In de auto lag de betonschaar. Die is in beslag genomen. De verdachten zijn naar het politiebureau overgebracht en zijn voor nader onderzoek ingesloten. De 39-jarige Utrechtse eigenaar van de aanhanger deed aangifte van poging van diefstal van de aanhanger.

Gewelddadige winkeldieven

UTRECHT Op woensdag 16 juli werden drie jongens gewelddadig na te zijn betrapt op winkeldiefstal. Zij werden later aangehouden.

Rond 16.05 uur zag een medewerker van een winkel aan de Roelantdreef dat een jongen een blikje frisdrank onder zijn kleding stopte en samen met twee jongens langs de kassa liep, zonder het blikje af te rekenen. De medewerker hield de verdachte staande, maar daar had hij kennelijk geen zin in: hij en zijn twee maatjes verzette zich met geweld en gingen ervandoor.

De politie werd gewaarschuwd en meerdere eenheden gingen ter plaatse. Agenten zagen de verdachten op de Einsteindreef lopen, maar de verdachten zagen hen ook en zetten het op een lopen. Agenten vorderden een fiets en scooter van passanten, die direct werden afgestaan, waarna de achtervolging werd ingezet. De verdachten werden achtereenvolgens op de Kwangodreef, Ivoordreef en Giraffedreef aangehouden. Zij waren alle drie 16 jaar oud en afkomstig uit Utrecht. Het drietal is naar het politiebureau overgebracht, ingesloten en in verzekering gesteld. Tegen hen wordt proces-verbaal voor diefstal met geweldpleging opgemaakt.

Bijna-bolletjesslikker

UTRECHT Op woensdagmiddag 16 juli werd een bijna-bolletjesslikker aangehouden.

Naar aanleiding van informatie dat een man drugs aan het dealen was, keek een agent uit naar deze verdachte. Toen hij hem zag, verzocht hij een andere agent ook ter plaatse te komen om de verdachte aan te kunnen houden. Dat gebeurde op de Lange Viestraat. De verdachte, een
30-jarige man uit Schiedam, verzette zich en probeerde meerdere bolletjes door te slikken. Een agent wist dat te voorkomen door de verdachte bij zijn nek te pakken, waarna de verdachte vijf bolletjes uitspuugde. In zijn kleding werden vervolgens nog acht bolletjes aangetroffen. De dertien bolletjes, vermoedelijk harddrugs, werden in beslag genomen. De verdachte is naar het politiebureau overgebracht en is voor nader onderzoek ingesloten.

Doos

UTRECHT Een man probeerde op woensdag 16 juli er vanuit een winkel met een doos vandoor te gaan. Na een achtervolging werd hij aangehouden.

Rond 14.45 uur controleerde een motoragent een bromfietser ter hoogte van een winkel aan de Vondellaan. Plotseling zag hij een man met een doos de winkel uit komen rennen. Achter deze man rende een medewerker van de winkel aan, die riep dat de man de doos had gestolen.

Bij het zien van de motoragent liet de verdachte de doos vallen en zette zijn vlucht te voet voort. De motoragent volgde de verdachte en hield hem op de Bolksbeekstraat aan. Hij werd vervolgens naar het politiebureau overgebracht en werd ingesloten. In de doos bleek een dvd-speler te zitten. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt.

Inbraak

UTRECHT In de nacht van woensdag 16 op donderdag 17 juli vluchtte een man voor inbrekers.

Rond middernacht bevond een 41-jarige man uit Utrecht zich in een woning aan de Wittevrouwenkade. Hij hoorde gerommel in de achtertuin en zag dat een lichtgetinte man in de tuin liep. Hij riep iets naar de man, waarna die vluchtte en in een auto stapte. In de auto zaten nog drie mannen en zij reden weg.

Rond 03.50 uur hoorde de Utrechter breekgeluiden aan de achterzijde van de woning. Hij liep alleen gekleed in zijn onderbroek naar beneden en zag hij dat twee mannen de woning inklommen. Hij zag dat zij waren bewapend en besloot via de voordeur te vluchten. Toen hij die opende, zag hij dat twee mannen voor de deur stonden. Zij probeerden hem tegen te houden, maar de Utrechter wist toch weg te komen. Hij werd achtervolgd door de mannen, maar toen er een passant langskwam, gingen de verdachten ervandoor. De passant gaf het slachtoffer een jas. De politie kwam ter plaatse en sprak met de hevig geschrokken Utrechter. Het slachtoffer verbleef in de woning omdat de eigenlijke bewoner afwezig was. De politie stelt een onderzoek in.

Aan getuigen die op woensdagavond of in de nacht van woensdag op donderdag iets verdachts hebben gezien op of in de omgeving van de Wittevrouwenkade wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Utrecht centrum op telefoonnummer 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000.

Winkeldief aangehouden

UTRECHT Dankzij een gevorderde fiets wist een agent op woensdag 16 juli een winkeldief aan te houden.

Rond 09.00 uur reden agenten met een politiewagen over de Oudenoord. Daar zagen zij een man rennen en dachten dat hij de bus wilde halen. Vervolgens zagen zij dat drie mannen achter hem aanrenden. Eén van hen wees de agenten in de richting van de eerste rennende man. Daarop sprong één van de agenten uit de auto en ging ook te voet achter de verdachte aan. Omdat de agent al een grote achterstand had, vorderde hij de fiets van een 25-jarige Utrechter, die langs reed. Met de fiets liep de agent op de verdachte in. De achtervolging leidde over de Bemuurde Weerd O.Z. en diverse steegjes, om uiteindelijk weer op de Bemuurde Weerd O.Z. uit te komen. Daar werd de verdachte, een
33-jarige man uit Utrecht, aangehouden. De verdachte verzette zich hevig en kon met de nodige moeite worden geboeid.

De verdachte bleek een diefstal bij een winkel aan de Oudenoord te hebben gepleegd. Daarbij was hij betrapt, had een medewerkster van de winkel een klap gegeven en was ervandoor gegaan. De verdachte is naar het politiebureau overgebracht en is voor nader onderzoek ingesloten.