Ingezonden persbericht


Kabinet moet luisteren naar KLM, Schiphol en de burger!

Brede opstand tegen vliegtaks lijkt gestalte te krijgen

Den Haag, 17 juli 2008 - Na de waarschuwing van Schiphol voor een op handen zijnde crisis, liet ook KLM zich vandaag buitengewoon negatief uit over de vliegtaks. Tijdens haar petitiecampagne tegen de vliegtaks merkte de JOVD ook de grote onvrede van de burger over de belasting op. Inmiddels zijn er al meer dan 2.000 handtekeningen verzameld. Hiermee begint de opstand tegen de vliegtaks gestalte te krijgen.

Luchtvaartmaatschappij KLM verwacht door de vliegtaks een daling van het aantal passagiers met minimaal 25%. KLM-directeur Hartman spreekt van een "desastreus effect" van de belasting. Landelijk Voorzitter van de JOVD Jeroen Diepemaat onderstreept deze boodschap: "Het kabinet heeft duidelijk geen boodschap aan deze waarschuwingen. De vliegtaks heeft een rampzalige uitwerking op de Nederlandse concurrentiepositie, en bovendien moet de burger zonder goede reden méér betalen voor zijn ticket. Iedereen in Nederland ziet dit, behalve Jan Peter Balkenende en Wouter Bos".

Deze week startte de JOVD een petitiecampagne tegen de vliegtaks. Op luchthaven Schiphol werden in twee dagen tijd al meer dan 2.000 handtekeningen opgehaald. Diepemaat: "Vrijwel iedereen die wij hebben aangesproken is tegen de vliegtaks. Frustraties over de belastingverslaving van het kabinet zijn duidelijk voelbaar. Mensen voelen zich gepiepeld en zien het nut niet in van deze belasting op vakantie. Geen wonder dat men massaal uitwijkt naar het buitenland, om daar het vliegtuig te pakken".

Volgens Diepemaat zit de onvrede over de vliegtaks diep: "Wij krijgen brede steun voor onze actie. Daarom zetten wij onze actie voort. Mensen kunnen nog steeds tekenen op www.redschiphol.nl, en we zullen de komende weken op meerdere Nederlandse luchthavens te vinden zijn om handtekeningen te verzamelen en de mensen te wijzen op de nadelen van deze nutteloze belasting".


* * *