GroenLinks


--===============0771326696==

Rouvoet moet vertrouwenscrisis bij Bureau Jeugdzorg serieus nemen

17 juli 2008

GroenLinks vindt het zorgwekkend dat de ondernemingsraad van Bureau Jeugdzorg Amsterdam het vertrouwen in zijn directie heeft opgezegd. De problemen stapelen zich op bij deze organisatie. GroenLinks trok enkele weken geleden al aan de bel toen bleek dat Bureau Jeugdzorg Amsterdam geld oppotte dat bestemd was voor de zorg voor de kinderen en tonnen uitgaf aan afkoopsommen van slecht functionerende managers. De teleurstelling was groot toen bleek dat minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin hierin weinig verantwoordelijkheid voor zichzelf zag weggelegd.

Het lijkt maar niet op te houden met slecht nieuws over de jeugdzorg en Bureau Jeugdzorg Amsterdam in het bijzonder. Uit de vertrouwenscrisis blijkt dat de problemen maar niet worden opgelost. Integendeel, terwijl de werkdruk als te hoog wordt gevoeld, besluit de directie geen personeel meer aan te willen nemen. 'Ik kijk er dan niet raar van op dat de werknemers nu met hun vuist op tafel slaan' aldus Tofik Dibi. 'Het wordt tijd dat de minister nu niet aan de zijlijn blijft toekijken, maar laat zien dat hij zich betrokken voelt en de problemen structureel aanpakt. Structurele problemen worden niet opgelost met incidentele middelen'.

Tofik Dibi
Naïma Azough

Schriftelijke vragen van de leden Dibi en Azough (GroenLinks) aan de minister voor Jeugd en Gezin inzake de crisis bij Bureau Jeugdzorg Amsterdam


1. Bent u bekend met het bericht 'Jeugdzorg Amsterdam in diepe crisis' (Volkskrant, Donderdag 17 juli 2008) waaruit blijkt dat de ondernemingsraad het vertrouwen heeft opgezegd in de directie van Bureau Jeugdzorg Amsterdam?


2. Vindt u het ook een zorgelijke ontwikkeling dat de werknemers bij Bureau Jeugdzorg Amsterdam geen vertrouwen meer hebben in het functioneren van de directie?


3. Welke rol ziet u voor zichzelf weggelegd in deze zorgwekkende situatie bij Bureau Jeugdzorg Amsterdam?


4. Kunt u inzichtelijk maken of, en zo ja bij hoeveel, Bureau's Jeugdzorg in Nederland zich vergelijkbare situaties voordoen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat gaat u doen als blijkt dat dergelijke situaties zich ook bij andere Bureau's Jeugdzorg afspelen?


5. Kunt u zich vinden in het ongenoegen van de werknemers bij Bureau Jeugdzorg Amsterdam over de aangekondigde vacaturestop, terwijl de werkdruk als veel te hoog wordt ervaren? Zo nee, waarom niet? Zo ja, bent u van plan structurele middelen in te zetten om de problemen op te lossen?