Ingezonden persbericht

Ricciotti ensemble en Izaline Calister op tournee

Niet alle optredens zullen openbaar zijn. Ricciotti streeft er echter naar dat ook sociale instellingen hun deuren openstellen voor publiek van buiten. Alle optredens zijn vrij toegankelijk en een feest voor iedereen.

Izaline Calister
Zangeres Izaline Calister is geboren op Curaçao, maar gaat tegenwoordig als Grunningse door het leven. Die twee gezichten zijn ook te horen in haar formidabele stem: iedere jazzklassieker krijgt door haar interpretatie een exotisch tintje. Ze heeft het voorkomen van een diva, maar staat steevast blootsvoets op het podium. Haar talent en charisma werden bij de presentatie van haar eerste cd al erkend: enkele Edison-nominaties en nummer-1 hits op Curaçao waren het resultaat. Inmiddels reist Izaline met haar band de hele wereld over en is ze in Nederland een graag geziene gast op de grote podia. De stap van het Concertgebouw naar een dorpsplein of TBS-kliniek lijkt misschien groot, maar is voor haar simpel: ze weet in iedere zaal, hoe groot of klein ook, een intieme sfeer te creëren. Dat mensen die anders nooit in staat waren een optreden van haar mee te maken nu wel bereikt worden, in Nederland en op de eilanden, verheugt haar enorm.

Repertoire
Iedere tournee wordt er een fonkelnieuw repertoire samengesteld. Ricciotti speelt veel klassieke muziek, zoals werk van Strawinsky, Mozart en Dvo?ak. Daarnaast staat er muziek op het programma die aansluit bij de tropische bestemming van de tournee: o.a. Piazolla, Belafonte en Blasini. De Wals Curaçao van Maduro ontbreekt niet en speciaal voor de Barbulètè Tour werd een piratenmedley gearrangeerd. Met Izaline staan nummers van Toon Hermans, Sergio Mendez en George Gershwin op de lessenaar. Maar liefst vier stukken beleven deze zomer hun wereldpremière: de Antilliaan Randal Corsen schreef Abundansha; Derek Bernel componeerde Hot zone en Death by retail is van Maarten Ornstein. Dirigent/artistiek leider Gijs Kramers is verantwoordelijk voor de muziek én choreografie van Oopsala.

Ricciotti
Een optreden van het Ricciotti, met of zonder Izaline, is een belevenis. Het in 1970 opgerichte orkest, voornamelijk bestaande uit conservatoriumstudenten, is de belichaming het ideaal "kunst de straat op". Dat streven is springlevend: de liefde voor wat deze jonge musici doen, is op hun gezichten te lezen. Iedere luisteraar wordt gegrepen door de charme van het orkest, de veelzijdigheid van de muziek en de kwaliteit van de uitvoering. Geen strakke pakken, uitgestreken gezichten en uitgekauwd repertoire: dit orkest doet alles anders. Zo speelt het orkest staand, is het in staat om binnen drie minuten op te stellen en treedt het minstens drie keer per dag op. Het record staat op twaalf. Ricciotti geeft drie tournees per jaar. Tijdens iedere tournee worden optredens op de gekste plekken gegeven. Besloten optredens zijn meestal in (jeugd)gevangenissen, asielzoekerscentra, ziekenhuizen, psychiatrische inrichtingen, etc. Openbare optredens vinden plaats op straat, in het winkelcentrum of in het park. Hoe dichter het orkest bij het publiek komt, hoe beter. Daarom zal Ricciotti niet snel op een podium staan. Ricciotti gaat voor de overval, de verrassing. Wie het orkest toevallig op z'n weg tegenkomt, zal het niet snel vergeten.


Noot voor de redactie -