Ingezonden persbericht


Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde Koningstraat 18, 9000 Gent

Persmededeling.
Gent, 17 juli 2008

Vijfjaarlijkse prijs voor essay van de KANTL voor Stefan Hertmans

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde heeft haar vijfjaarlijkse prijs voor essay 2008 voor de periode 2003-2007 toegekend. De genomineerden waren: Cyrille Offermans met 'Denken in beweging' (2003-2004), Nicole Montagne met 'De neef van Delvaux' (2005), Piet Meeuse met 'Betoveringen' (2006) en Stefan Hertmans met 'Het zwijgen van de tragedie' (2007).

De prijs van 6.250 euro gaat naar Stefan Hertmans, voor zijn essaybundel 'Het zwijgen van de tragedie'. De uitreiking van de prijs heeft plaats in de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde te Gent op 15 oktober 2008.

Uit het juryverslag:
'Het zwijgen van de tragedie' van Stefan Hertmans is een buitengewoon intelligent, hooggestemd en stimulerend essayboek, vol cultuur. De bundel brengt een denken aan het licht dat naar alle kanten uitwaaiert maar vertoont ook een grote thematische eenheid. Essays over markante persoonlijkheden uit de Duitse literatuur (Lenz, Hölderlin, Hofmannsthal, Celan) worden gevolgd door uitgebreide analyses van klassieke tragedies. (...) Een terugkerend thema is ook de kortsluiting tussen taal en werkelijkheid. Het verband met de thematiek van Hertmans' eigen proza en toneelwerk, bijvoorbeeld in het toneelstuk Kopnaad, springt meteen in het oog. Deze teksten spreiden een zeer ruime eruditie tentoon en vergen dus van de lezer een extra inspanning, die echter een vruchtbaar debat op gang kan brengen. (...) Als geheel brengt dit essayboek een lucide analyse van eigen werk en visie, geconfronteerd met en getoetst aan het werk van grote tragische auteurs uit de westerse cultuur. Telkens opnieuw blijkt hoe de reflectie over de antieke tragedie en over tragische dichters uit de Duitstalige culturele wereld een permanente voedingsbron vormt voor het eigen schrijverschap. Het is een boek dat eveneens een duidelijke continuïteit vertoont ten opzichte van eerder essayistisch werk van Hertmans (De volledige tekst vindt u op: www.kantl.be/doc/jury2008.pdf)

In 2003 heeft de KANTL een grondige reorganisatie uitgevoerd van haar in de loop der jaren sterk versnipperde en door verschillende devaluaties aangetaste fondsprijzen. Voortaan wordt uit de gezamenlijke opbrengst van alle fondsen elk jaar één vijfjaarlijkse prijs uitgereikt, afwisselend voor essay, studie van oudere taal, literatuur en cultuur in de Nederlanden, poëzie, proza en podiumteksten. Stefan Hertmans is de tweede laureaat van de vijfjaarlijkse prijs voor essay van de KANTL. De eerste prijs voor essay ging naar J.H. de Roder in 2003.

De Academie maakte ook de nominaties 2008 bekend voor de vijfjaarlijkse prijs voor poëzie en voor proza, die resp. in 2010 en 2011 zullen worden toegekend. De Nominatie August Beernaert 2008 voor poëzie gaat naar 'Ik, en andere gedichten' (2007) van Erik Spinoy, de Nominatie Arthur Merghelynck 2008 voor proza naar 'Datumloze dagen' (2007) van Jeroen Brouwers.

Informatie: secretariaat@kantl.be of 09/265.93.43

Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde Koningstraat 18, B-9000 Gent
www.kantl.be


---- --