LLiNK

NieuwsLLiNK: Turkije

Hoe is het om als journalist te werken voor een van de grootste Turkse televisiezenders, terwijl de Turkse politiek op haar grondvesten beeft?

In deze aflevering van NieuwsLLiNK reist presentator van het RTL Nieuws, Roelof Hemmen, naar Turkije. Hij gaat er werken bij ATV. Dit televisiestation werd in 2007 overgenomen door de schoonzoon van premier Erdogan. De AK-Partij van Erdogan staat onder enorme druk van het seculiere establishment. Kan ATV onafhankelijk verslag doen van deze politieke strijd? Of is het een instrument van Erdogan's AK-Partij?

Vervolging van journalisten
Turkije wil graag bij de EU komen, maar heeft op het gebied van mensenrechten duidelijk nog wel een en ander te verbeteren. Turkije is van oorsprong seculier en streng nationalistisch ingesteld. Artikel 301 verbiedt bijvoorbeeld het 'beledigen van de Turkse identiteit.' Dit heeft al geleid tot vervolging van journalisten, kunstenaars, politici en mensenrechtenactivisten. Iets wat niet past binnen Europa.

AK-Partij
Maar hoe bericht je als journalist over een rechtszaak waarin de hoogste aanklager de partij van de premier beschuldigt van antiseculiere activiteiten en een verbod op de AK-Partij eist, terwijl de zender voor wie je werkt hechte banden heeft met diezelfde partij? Of over onthullingen van corruptie van de familie Erdogan?

Andere kijk op nieuws
In hoeverre is ATV dan onafhankelijk? De journalistieke meetlat die door westerse journalisten overal langs wordt gelegd. Deze aflevering schetst een beeld van oude en nieuwe krachten in Turkije. In de politiek maar ook in het dagelijks leven. Voor Roelof Hemmen biedt NieuwsLLiNK een unieke mogelijkheid een andere kijk op het nieuws te krijgen. Wat hij meemaakt, zie je in NieuwsLLiNK op vrijdag 1 augustus om 21.20 uur op Ned 2.

LLiNK
LLiNK wil met haar programma's op radio, televisie, internet en met haar overige activiteiten zoveel mogelijk kijkers, luisteraars en leden informeren, inspireren en activeren om een bijdrage te leveren aan een duurzame, eerlijke en zorgzame wereld.


Noot voor de redactie,

LLiNK