Voedingcentrum


Minder weggooien: begin vandaag!

In Nederland belandt jaarlijks 4 miljard euro aan eten in de vuilnisbak, aldus Milieu Centraal. Levensmiddelenproducenten, supermarkten, restaurants en dergelijke zijn verantwoordelijk voor de helft daarvan. Consumenten gooien gemiddeld 55 kilo per jaar weg, dat is 125 euro per persoon. Met name zuivel en brood verdwijnen in de vuilnisbak. Dit is voor de portemonnee slecht, maar ook voor het milieu. Geschrokken van de cijfers? Kijk vandaag nog in de voorraadkasten en koelkast en red wat je kunt.

Zuivel

Van yoghurt en karnemelk na de houdbaarheidsdatum word je niet meteen ziek. Proef en ruik een beetje om de kwaliteit te beoordelen. Snijd een schimmelplekje op kaas er ruim vanaf. Wat overblijft is nog te eten. Koop niet te veel zuivel, dit wordt het vaakst weggegooid.

Brood

Oud brood is nog prima gebruiken voor een tosti of wentelteefjes. Of maak er in de staafmixer paneermeel van. Ook kunt je er croutons van bakken. Snijd daarvoor het brood in kleine stukjes en bak in olie met knoflook of andere kruiden. Lekker bij de sla. Bewaar brood voortaan in de vriezer om het vers te houden.

Aardappels

Snijd bruine, beurse, groene plekjes en uitlopers goed weg. Koop vanaf nu minder aardappels per keer en bewaar ze op een koele, donkere plaats.

Eieren

Een gekookt ei kun je nog een week bewaren. Dus: als je denkt dat je ze niet op tijd op eet, kun je ze vandaag nog koken. In rauwe eieren kunnen ziekteverwekkers voorkomen. Kook of bak de eieren daarom tot de dooier gestold is.

Fruit

Verwerk overrijp fruit voor een âsmoothieâ uit de blender. Zie voor bereidingstips ook de Groente- en fruitwijzer.

Groente

Groente gekocht, maar ineens uit eten? Je kunt de groente kort blancheren en invriezen. Beschadigde of niet meer zo verse groente is ook nog prima te gebruiken in soep. Zie voor bereidingstips ook de Groente- en fruitwijzer.

Kip, vlees, vis

Te veel vlees of vis in huis gehaald? Je kunt het alvast bereiden en direct invriezen of in de koelkast bewaren. In de koelkast is bereid vlees nog 3-4 dagen te bewaren en vis 1-2 dagen. In de diepvries blijft bereid vlees en bereide vis nog drie maanden goed. Zie voor bereidingstips ook de Vleeswijzer en de Barbecuewijzer.

Tips

* Gebruik je zintuigen om de kwaliteit te beoordelen: kijk, ruik, voel en proef. Zeker bij spullen als koffie, suiker, zout of meel is je eigen beoordeling het belangrijkst.

* Producten met een âte gebruiken totâ-datumâ (TGT-datum) zijn bederfelijker dan producten waarop staat âten minste houdbaar totâ (THT-datum). Na de TGT-datum kunt u ze niet meer veilig gebruiken. Producten met een THT-datum kunnen nog wel goed zijn. Ruik en proef een beetje om de kwaliteit te beoordelen.
* De helft van het weggegooide eten zijn maaltijdresten. Kook dus op maat. Gebruik de aanbevelingen van het Voedingscentrum om de juiste hoeveelheden te koken. 4 tot 5 aardappels per volwassenen,
2 ons groente, 200 gram pasta of rijst (dat is een kopje droog per persoon). En pas dit aan aan je ervaring. Tel je vlees en brood uit en doe de rest in de vriezer. Raadpleeg een kliekjeskoookboek of kliekjesreceptensite om met maaltijdresten te koken.