Gemeente Gouda


Primeur voor plan ondergrondse warmte-koude-opslag in Gouda (17-7-2008)

De gemeente Gouda wil de bodem zo optimaal mogelijk gebruiken voor energiezuinige en duurzame energiesystemen met warmtepompen. Hiertoe heeft de gemeente de `Masterplankaart Warmte-Koude-Opslag Goudse Poort' vastgesteld. De gemeente neemt deze kaart op in het bestemmingsplan Goudse Poort. Uniek is dat systemen voor warmte-koude-opslag nu worden toegestaan op een diepte van minder dan 45 meter in de bodem. De provincie Zuid-Holland werkt hieraan mee, omdat sprake is van een complete ondergrondse ordening met in acht neming van alle mogelijke toekomstige ontwikkelingen. Hiermee heeft Gouda de primeur.

Warmte-Koude-Opslag (WKO)

Het energieconcept WKO wordt steeds vaker toegepast. Uit gebouwen afkomstige zomerwarmte komt hierbij in diepe watervoerende lagen in de bodem terecht. In de winter kan deze warmte weer benut worden. Andersom wordt winterkoude in de bodem opgeslagen voor benutting in de zomer. Deze duurzame systemen besparen veel energie. Zowel in grote als kleine bouwprojecten zijn ze economisch zeer rendabel toepasbaar. Daarom is het verplicht voor nieuwbouw op Goudse Poort. De realisatie van WKO-systemen past binnen een ambitieus klimaatbeleid. De CO2-uitstoot op Goudse Poort kan jaarlijks met 1.770 ton worden gereduceerd.

Primeur in Gouda

Het Provinciale Grondwaterplan van 2007 staat bedrijven niet toe WKO-systemen aan te leggen in het zogenoemde `eerste watervoerende pakket'. Pas vanaf een diepte van meer dan 70 meter mogen bronnen geslagen worden. Voor de Goudse Poort is nu een uitzondering gemaakt. Een WKO-systeem mag minder diep aangelegd worden als het aan een aantal eisen voldoet, zoals een minimale afstand van 200 meter tot een dijk. Hiermee wordt het mogelijk om op korte afstand van elkaar meerdere WKO-systemen aan te leggen.

Toetsing en ondersteuning

Bij grootschalige gebiedsontwikkelingen bestaat het gevaar dat verschillende WKO-systemen elkaar hinderen. Om voor deze energiesystemen een optimaal gebruik van de bodem te reguleren en beschermen speelt de masterplankaart een centrale rol. De gemeente Gouda geeft de provincie Zuid-Holland de mogelijkheid om de masterplankaart te gebruiken als toetsingsgrond bij het verlenen van vergunningen voor WKO-systemen in het gebied. Hiernaast ondersteunt Gouda de ontwikkelaars in het gebied om WKO-systemen toe te passen om zo met een goede afstemming het rendement van de WKO-systemen te verhogen.