Persbericht EénVandaag

Ernstige twijfels bij overlijden gedetineerde
Nabestaanden eisen heropening onderzoek

De 35-jarige gedetineerde August H. die in oktober 2007 dood wordt aangetroffen in zijn cel in de Penitentiaire Inrichting De Grittenborgh, is vlak voor zijn overlijden zwaar mishandeld. Dit stelt advocaat van de nabestaanden mr Febroniya Atto in EénVandaag op basis van pathologisch onderzoek en foto's uit het onderzoeksdossier. Op de foto's is te zien dat het lichaam van August H. bedekt is met blauwe plekken. Nabestaanden van August H. eisen dat er opnieuw onderzoek wordt gedaan. "Ik wil weten waaraan mijn zoon is overleden en wat er in de cel is gebeurd", zegt Willem Wendels, vader van August H.

Medegedetineerden vertellen aan vader Wendels dat zij niets bijzonders aan August hebben gezien vlak voordat hij in zijn cel wordt opgesloten. Maar als Wendels bij het lichaam van zijn overleden zoon mag, ziet hij wat anders. Wendels: "Zijn hoofd en gezicht waren kapot. Hij is gewoon doodgeslagen.

De patholoog-anatoom verklaart in het onderzoeksdossier dat 'de letsels bij leven zijn opgelopen door toebrengen van uitwendig mechanisch botsend geweld, zoals bijvoorbeeld stoten, vallen, slaan.' (...) Deze letsels hebben geen rol van betekenis gespeeld bij het intreden van de dood.' De recherche kwalificeert de blauwe plekken als lijkvlekken, aldus advocaat Atto. Het onderzoek is inmiddels afgesloten.

SP Tweede Kamerlid Krista van Velzen eist opheldering van Justitie: "Het heeft er alle schijn van dat hier een misdrijf heeft plaatsgevonden. Het verbaast mij dat er in het onderzoek geen opheldering wordt gegeven over de doodsoorzaak en dat niet duidelijk is wie deze verwondingen heeft aangebracht", aldus Van Velzen. Ze pleit voor een overzicht van het aantal mensen dat in detentie overlijdt en onder welke omstandigheden dit is gebeurd.

Advocaat Atto van de nabestaanden van August H, wijst op de zorgplicht van Nederland voor haar gedetineerden: "August H. is omgekomen terwijl hij is overgeleverd aan ambtenaren van de Nederlandse staat. Er moet alles aan worden gedaan om de doodsoorzaak te achterhalen. Dat is onvoldoende gebeurd. Het Openbaar Ministerie moet de zaak weer oppakken. Gebeurt dit niet, dan zal ik de Rijksrecherche vragen om een eigen onderzoek te starten." Het Openbaar Ministerie laat weten dat de zaak uitvoerig is onderzocht en dat er geen aanwijzingen zijn gevonden dat de blauwe plekken door mishandeling zijn ontstaan, noch dat de gedetineerde als gevolg van uitwendig geweld is overleden.

Uitzending EénVandaag donderdag 17 juli 2008 om 18.17 uur, Nederland 1 Voor meer info (