Ministerie van Financiën

Gezamenlijke handhavingsactie bij restaurants in Roosendaal en Putte

nieuwsbericht | 17-07-2008 | Directie Voorlichting

Woensdag 16 juli 2008 heeft het Interventieteam Zuidwest, het samenwerkingsverband van de Belastingdienst, Vreemdelingenpolitie en Arbeidsinspectie, in het kader van Integrale Overheids-handhaving, 4 restaurants in Roosendaal en Putte (N-Br) bezocht.

Er werd tijdens deze actie onder andere gecontroleerd op de identiteit van de aangetroffen werknemers, de verplichtingen op het gebied van de Eerstedagsmelding (EDM), de verantwoording van de werknemers in de loonadministratie, de aanwezigheid van de voorgeschreven tewerkstellingsvergunningen en de verblijfsstatus van aangetroffen personen.

Bij deze actie zijn door de Vreemdelingenpolitie drie personen staande gehouden die illegaal in Nederland verblijven. Deze personen zijn allemaal werkend aangetroffen bij een restaurant in Putte.

Daarnaast werden bij twee restaurants in Roosendaal in totaal vijf personeelsleden aangetroffen waarvoor geen zogenaamde Eerstedagsmelding (EDM) was ingediend bij de Belastingdienst en/of die niet in de loonadministratie van de betreffende restaurants waren verantwoord. Voor deze personeelsleden gaat de Belastingdienst, op basis van de wetgeving die per 1 januari 2008 van kracht is geworden, er van uit dat zij fictief al tenminste zes maanden in loondienst zijn van deze restaurants. Indien de betreffende restauranthouders niet het overtuigende tegenbewijs kunnen leveren over de werkelijke datum van indiensttreding, zal aan deze restaurants een naheffingsaanslag loonheffingen worden opgelegd over deze fictieve inkomstenperiode.