zieken en gehandicapten

Tegemoetkoming meerkosten chronisch zieken en gehandicapten

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Eerste Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20017
2500 EA DEN HAAG

MEVA/AEB-2864971

17 juli 2008

Namens de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Staatssecretaris van Financiën vraag ik uw aandacht voor het volgende.

In de brief van 29 april jongstleden (Kamerstukken II 2007/08, 29 689, nr. 188) aan de voorzitter van de Tweede Kamer hebben de hiervoor genoemde bewindslieden de contouren van een nieuwe regeling voor de tegemoetkoming in de meerkosten van chronisch zieken en gehandicapten uiteengezet. De nieuwe regeling bevat een combinatie van specifieke en generieke elementen. De specifieke elementen betreffen de introductie van een nieuwe, op de doelgroep toegespitste, forfaitaire regeling, een verlaging van de eigen bijdrage voor de AWBZ en de invoering van een beperkte fiscale regeling. Het generieke deel betreft de algemene inkomenscompensatie voor ouderen en arbeidsongeschikten alsmede de compensatie in de huurtoeslag voor ouderen. Gelet op de samenhang van de genoemde maatregelen hecht het kabinet eraan deze maatregelen integraal in één wetsvoorstel op te nemen. Voor een belangrijk deel komt deze regeling in de plaats van de buitengewone uitgavenregeling in de inkomstenbelasting die met ingang van 1 januari 2009 komt te vervallen. Het is dan ook de bedoeling dat de nieuwe regeling op 1 januari 2009 inwerking treedt.

Tijdens het Algemeen Overleg "Financiële tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten" op 1 juli jongstleden, hebben de genoemde bewindslieden aan de Tweede Kamer toegezegd dat het wetsvoorstel met de beoogde nieuwe regeling op Prinsjesdag aan de Tweede Kamer zal worden aangeboden. Tijdens dit Algemeen Overleg hebben de bewindslieden tevens opgemerkt dat van de kant van het kabinet het streven erop is gericht de behandeling van het wetsvoorstel nagenoeg parallel te laten lopen met de behandeling van het Belastingplan 2009.

Ik zou het zeer op prijs stellen wanneer u bij de planning van uw werkzaamheden voor het najaar van 2008 rekening zou willen houden met het voorgaande.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

dr. A. Klink