Agema over het bericht dat aankomende moeders er steeds vaker alleen voor komen te staan door het tekort aan kraamhulp

Antwoorden op kamervragen van kamerlid Agema over het bericht dat aankomende moeders er steeds vaker alleen voor komen te staan door het tekort aan kraamhulp

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ-K-U-2861410

17 juli 2008

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Agema (PVV) over het bericht dat aankomende moeders er steeds vaker alleen voor komen te staan door het tekort aan kraamhulp (2070823840).

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

dr. A. Klink


1. Wat is uw reactie op het bericht `Een kraamverzorgster, waar vind je die?'?

Ik heb kennisgenomen van dit artikel. In het debat met uw Kamer van 28 mei 2008 heb ik toegezegd om u na de zomer nader te informeren over het tekort aan kraamverzorgenden. Daartoe werk ik samen met de beroepsorganisaties en zorgverzekeraars, aan een analyse van de achterliggende oorzaken van het tekort, een inschatting van de structureel benodigde capaciteit van kraamverzorgenden en de manier waarop deze op afzienbare termijn kan worden ingevuld.


2. Is het waar dat sommige aanstaande moeders helemaal geen kraamhulp kunnen vinden, ondanks dat ze zelf op zoek gaan?

Zorgverzekeraars en kraamzorginstellingen hebben mij verklaard dat zij, ook in regio's waar krapte heerst, aan elke kraamvrouw, mits tijdig ingeschreven, minimaal 24 uur kraamzorg kunnen garanderen. Uit het aangehaalde artikel blijkt dat de auteur zelf, vergeefs op zoek gaat naar een kraamverzorgende, ondanks het feit dat zij door haar kraamzorginstellling al zorg was toegezegd. De vraag is dus welk probleem de auteur hiermee aan de orde wil stellen.


3. Wat is uw reactie op de `gouden tip': "Als je in het ziekenhuis bevalt, blijf daar dan. Daar zijn ze verplicht om jou en je baby te verzorgen"?

Ik vind dit geen goede tip omdat deze voorbijgaat aan de verantwoordelijkheid die wij allen dragen om de zorg betaalbaar te houden en de schaarse capaciteit te benutten voor medeburgers die deze zorg echt behoeven. Het onnodig bezetten van ziekenhuisbedden past daar niet bij. Voorts houdt de tip geen rekening met het feit dat voor kraamzorg bij verblijf in het ziekenhuis zonder medische indicatie een bijdrage van EUR 14,00 per dag verschuldigd is. Daar komt nog een extra bijdrage voor het verblijf in de instelling (minimaal EUR 100,50 per dag) bij.
Ten slotte gaat de tip voorbij aan het gegeven dat ook in de regio's waar sprake is van een tekort aan kraamverzorgenden, de zorgverzekeraars en kraamzorginstellingen, het wettelijk minimum aantal uren kraamzorg kunnen bieden.


4. Hoe staat het met de voortgang van uw toezegging om de onderbesteding van 52 miljoen euro in te zetten voor kraamzorgmedewerkers?

De 52 miljoen onderbesteding die u noemt heeft betrekking op het jaar 2007. Zoals ik u reeds bij de beantwoording van vraag 105 bij het jaarverslag van VWS over het jaar 2007 heb aangegeven (FEZ-U-2855451) kan een meevaller in het jaar 2007 niet worden ingezet om de problematiek in de kraamzorg in 2008 op te lossen. De mee- en tegenvallers in 2007 zijn binnen het Budgettair Kader Zorg conform de gebruikelijke systematiek met elkaar verrekend. Zoals bij vraag 1 aangegeven werk ik, samen met de beroepsorganisaties en zorgverzekeraars, aan een analyse van de achterliggende oorzaken van het tekort, een inschatting van de structureel benodigde capaciteit van kraamverzorgenden en de manier waarop deze op termijn kan worden ingevuld. Veldpartijen hebben voorgesteld om een deel van de in het coalitieakkoord afgesproken extra beschikbaar gestelde EUR 34 miljoen voor de kraamzorg incidenteel in te zetten om een inhaalslag op het gebied van scholing en opleiding te maken. Dit voorstel hangt samen met de verwachting dat een deel van dit extra beschikbare bedrag juist vanwege het tekort aan kraamverzorgenden niet tot besteding zal komen in 2008. Onder voorwaarde dat er een gedegen plan wordt gepresenteerd heb ik reeds eerder aangegeven dat ik bereid ben om hier welwillend naar te kijken.