Openbaar Ministerie

OM eist huisarrest minderjarigen voor jaarwisseling

Den Haag, 17 juli 2008

De verdachte stak op vrijdag 28 december een zware vuurpijl af op het schoolplein van de Vrije School in Zoetermeer. De officier van justitie gaat er vanuit dat deze pijl door de ruit van de school is gegaan en dat hierdoor het gebouw in brand vloog en helemaal afbrandde. De straf van 16 dagen jeugddetentie is gelijk aan die van zijn voorarrest. Het OM eiste verder als bijzondere voorwaarde dat de 14-jarige verdachte huisarrest krijgt tijdens de komende jaarwisseling.

Huisarrest
De kinderrechter legde ook bij andere Oud & Nieuw gerelateerde zaken al huisarrest op tijdens de komende jaarwisseling. Dit houdt in dat de minderjarigen tussen door de rechter vastgestelde uren niet naar buiten mogen. De eis voor huisarrest past in het beleid van het Openbaar Ministerie om jeugdige daders van Oud & Nieuw gerelateerde overtredingen een straf te geven die hen direct raken. Het OM hoopt verder dat deze straf andere jongeren zal afschrikken om zich met de jaarwisseling te misdragen. De afgelopen maanden hebben al meerdere jeugdige verdachten zich moeten verantwoorden voor de kinderrechter voor Oud & Nieuw gerelateerde misdrijven. In de politieregioâs Haaglanden en Hollands-Midden werden in de bewuste nacht talloze vernielingen gepleegd. Ook werden hulpverleners belaagd met vuurwerk.

Veroordelingen
Tijdens de jaarwisseling belaagden kinderen in Lekkerkerk ambulancepersoneel. Zij staken vuurwerk af en gooiden dit naar de ambulancebroeders. Inmiddels zijn in juni vijf van de aangehouden kinderen in de leeftijd van 14 tot 16 jaar door de kinderrechter veroordeeld tot werkstraffen en voorwaardelijke jeugddetentie. Ook hier eiste het OM huisarrest met Oud & Nieuw en legde de kinderrechter deze bijzondere voorwaarde op.

Vernielingen
In Den Haag werden op meerdere plaatsen autoâs in de brand gestoken. Vier minderjarigen in de leeftijd van 12 tot 14 jaar moesten hiervoor voorkomen. Ook zij kregen van de kinderrechter naast hun straf als bijzondere voorwaarde huisarrest opgelegd. Ook twee minderjarige verdachten (16 en 17 jaar) die moesten voorkomen vanwege vernielingen en brandstichtingen in de Rossinilaan in Den Haag kregen het huisarrest als extra straf opgelegd. De daders trokken schuttingen uit tuinen, staken containers in de brand en hakten een boom om om te gebruiken voor hun vreugdevuur.

Nog voor de rechter
Nog niet alle zaken zijn voor de kinderrechter geweest. Zo moet een 17-jarige verdachte die in Leiden met vuurpijlen naar ME-agenten schoot nog voorkomen. Het Openbaar Ministerie laat al weten dat ook in deze zaak waarschijnlijk huisarrest tijdens de komende jaarwisseling zal worden geeïst.