Provincie Zuid-Holland

Ondertekening interim-bestuursovereenkomst RijnGouwelijn 17-07-2008

Dit is een gezamenlijk persbericht van de gemeente Leiden en de provincie Zuid-Holland.

De provincie Zuid Holland en de gemeente Leiden tekenen op donderdag 17 juli 2008 een interim-bestuursovereenkomst over de RijnGouwelijn. In de overeenkomst is het akkoord vastgelegd dat provincie en gemeente in juni van dit jaar bereikten. Kern van dat akkoord is dat de RijnGouwelijn in de Leidse binnenstad over het tracé Hooigracht/Langegracht gaat rijden. Eind dit jaar moet er een definitieve bestuursovereenkomst liggen, met daarbij een definitief ontwerp voor de inpassing over de Hooigracht, de Langegracht en het Schuttersveld en een meer nauwkeurige raming van de kosten.

Hoe de tram precies over het tracé Hooigracht/Langegracht wordt ingepast, wordt de komende maanden bepaald. Deze zomer werken de gemeente en de provincie aan een ontwerp voor het tracé over de Hooigracht en Langegracht. Daarvoor wordt onder meer input gevraagd van bewoners en ondernemers langs het tracé; zij konden vorige week tijdens een informatieavond hun wensen en behoeften meegeven. Vanaf volgende week worden in dit kader ook meetwerkzaamheden en grondonderzoeken aan het tracé uitgevoerd.

Het tracé over de Hooigracht is duurder dan dat over de Breestraat (EUR 83,3 miljoen respectievelijk EUR 70,6 miljoen). In de overeenkomst die vandaag getekend wordt is afgesproken dat de provincie EUR 10 miljoen en de gemeente Leiden EUR 2,7 miljoen van de extra kosten van het tracé via de Hooigracht en Langegracht voor hun rekening nemen. Pas als uit het definitief ontwerp blijkt dat de kosten voor dit tracé onder de EUR 91 miljoen blijven, dan is de keuze voor de Hooigracht/Langegracht definitief. De twee bestuurders benadrukken dat ze er het volste vertrouwen in hebben dat in december een definitieve bestuursovereenkomst kan worden gesloten met daarin opgenomen het Hooigracht-Langegracht-tracé.

Meer informatie kunt u vinden op de websites: www.zuid-holland.nl, www.leiden.nl en www.rijngouwelijn.nl.

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22