Leefbaar Rotterdam


donderdag, juli 17, 2008

Rotterdam onderzoekt banden met Fethullah Gülen

De gemeenteraad van Rotterdam heeft vandaag ingestemd met het voorstel van Anita Fähmel (Leefbaar Rotterdam) om Turkse organisaties te onderzoeken op hun banden met Fethullah Gülen (foto). Gülen is een omstreden Turkse prediker die ook in Nederland grote aanhang heeft.

Rotterdam sluit hiermee aan bij een onderzoek waar de Tweede Kamer, naar aanleiding van een uitzending van Nova, om heeft gevraagd. Dit onderzoek richt zich op de activiteiten van de Gülen-beweging in Nederland. Vermoed wordt dat veel organisaties in Nederland subsidie ontvangen om de integratie te bevorderen, maar dat zij heimelijk de agenda van Gülen volgen. Voormalige leden van de beweging vertellen dat de islamisering van de westerse maatschappij het doel is van Gülen.

Verscheidene organisaties in Rotterdam onderhouden contacten met de Gülen-beweging. Leefbaar Rotterdam wil weten of zij daarmee ook de geheime agenda van Gülen volgen en hoe het zit met de mogelijke buitenlandse geldstromen. Ook de subsidiegelden van de gemeente zelf moeten onder de loep worden genomen. Burgemeester Opstelten wilde niet instemmen met dit voorstel van Leefbaar Rotterdam. Een meerderheid in de gemeenteraad nam echter het voorstel aan, waardoor het onderzoek nu uitgevoerd zal worden.

In zijn thuisland Turkije is Fethullah Gülen tot ongewenst persoon verklaard. Hij verblijft in Amerika, maar onlangs werd daar zijn aanvraag voor een Green Card geweigerd. Waar hij naar toe zal gaan is op dit moment niet bekend.

Klik hier voor de reportage van NOVA

Klik hier voor schriftelijike vragen die Anita Fähmel eerder stelde over de Fethullah Gülen beweging
Zie het origineel