Gemeente Venlo


Muzikaal juweeltje in t Jaomerdal

15-7-2008

Vrijdag 18 juli a.s. van 22.00 24.00 uur verzorgt de Venlose muzikant / kunstenaar Gino Taihuttu een zeer bijzonder mini-concert in natuurgebied 't Jaomerdal. Muziek en locatie liggen naadloos in elkaar verlengde; het is een unieke samenwerking tussen natuur en cultuur.

Medegeïnspireerd door zijn vele wandelingen in natuurgebied 't Jaomerdal, heeft muzikant / kunstenaar Gino Taihuttu een cd opgenomen: Lament Valley Tales', ofwel verhalen van het Jaomerdal, met muziek die omschreven kan worden als een comprovisatie: deels gebaseerd op improvisatie en deels gecomponeerd. De muziek vormt een verhaal dat via zijn gitaar wordt verteld.

Volle maan
Op 11 mei jl. is deze cd in Museum van Bommel van Dam gepresenteerd. Zijn optreden daar werd begeleid door een dia-voorstelling, met prachtige foto's van t Joamerdal (fotografe Janneke Michels). Wethouder cultuur Peter Freij was aanwezig bij deze cd-presentatie, en opperde het idee waarom niet ook een keer in 't Jaomerdal zelf'? Zo is het balletje gaan rollen, met als resultaat een bijzonder concert op een bijzondere locatie.

Het miniconcert vindt zoals gezegd plaats op vrijdag 18 juli van 22.00 24.00 uur (toegang vanaf 21.30 uur). Er is voor 18 juli gekozen omdat het dan volle maan is.

Klankenvlucht
Gino Taihuttu over het miniconcert: Ik wil mijn publiek een korte tijd bevrijden van lasten en zorgen. Iedereen houdt van muziek. Het is geïntegreerd in het mens-zijn. Een verjaardag, begrafenis, een film, niets of niemand kan zonder muziek. Tijdens het concert wordt het concept van Lament Valley omlijst door de klankschalensessie Dreamtime, een klankenvlucht' onder leiding van Ger Maters. We wisselen elkaar af, vullen elkaar aan, en proberen de luisteraars een onvergetelijke belevenis mee te geven.

Bezoekers zijn uitgenodigd een deken of vergelijkbaar mee te nemen, zodat zij mee willen doen aan de meditaties.

Uitzondering
De heer Edmond Staal van Het Limburgs Landschap, eigenaar van 't Jaomerdal, is enthousiast over het project. 't Jaomerdal is een zeer speciale plaats, een waardevol en sfeerrijk natuurgebied. Daar organiseer je dus geen evenementen of concerten. Maar de bijzondere muziek van Gino Taihuttu en het feit dat de muziek het verhaal vertelt van 't Jaomerdal zelf en hoe Taihuttu de natuur daar ervaart, maakte het de perfecte locatie. Daar hebben we graag een uitzondering voor gemaakt.

Het Limburgs Landschap doet de oproep aan mensen die naar het mini-concert komen, om zeer zorgvuldig en voorzichtig met de kwetsbare natuur om te gaan. Er worden extra afvalbakken geplaatst, maar het gedrag van de bezoeker is natuurlijk waar het om gaat.

Hoe vindt u de juiste locatie
Wanneer u bij het infopaneel aan de Vindelssedijk het gebied betreedt, moet u links aanhouden, langs de zwaluwenmuur' en rechtsom met het pad mee richting het eerste strandje. Het is ca. 3 minuten lopen vanaf de ingang. U kunt plaatsnemen op de helling tegenover het water. Dringend verzoek om te voet of met de fiets te komen (fietsen buiten het hek plaatsen), en om op tijd aanwezig te zijn. Er is geen ruimte om auto's te parkeren.

Over de artiest
Met "Lament valley tales" slaat Gino Taihuttu een nieuwe bladzijde om in zijn boek met reeds gemaakte muziekstijlen. Na reggea, rock, funk en akoestische soul verwent de Venlose gitarist zijn publiek dit keer met een geheel instrumentale gitaar cd. Sferische akoestische gitaarnummers die zweven tussen compositie en improvisatie en de luisteraar gegarandeerd meenemen naar een droomlanschap dat voor iedereen anders kan zijn. Voor Gino Taihuttu is dat The Lament Valley'.

Gemeentelijke herindeling