Ingezonden persbericht


Persbericht

Inzameling in 2007 fors toegenomen, maar kan nog verder omhoog

20 miljoen lege batterijen gaan verloren in afvalbak

Zoetermeer, 18 juli 2008: De inzameling van lege batterijen is vorig jaar opnieuw flink gestegen. Maar liefst 130 miljoen batterijen kwamen terug voor recycling, 8 miljoen meer dan in 2006. Dat betekent dat 86 procent van alle afgedankte batterijen in ons land vorig jaar werd ingezameld. Er is ruimte voor een verdere stijging, zo meldt Stibat (Stichting Batterijen) in haar jaarverslag 2007 dat online is gegaan op www.legebatterijen.nl. Zo verdwenen er afgelopen jaar alleen al zo'n 20 miljoen afgedankte batterijen in de afvalbak.

Recycling van 20 miljoen lege batterijen zou een kwart miljoen kilo bruikbare metalen hebben opgeleverd, goed voor de productie van bijvoorbeeld 10 miljoen nieuwe batterijen. Gelukkig gooien Nederlanders steeds minder batterijen bij hun huishoudafval. In 2002 gebeurde dat op veel grotere schaal. Toen gingen er nog 30 miljoen in rook op bij de afvalverbrandingsinstallaties.

Vanaf september kunnen Nederlanders hun gebruikte batterijen inleveren in elke winkel die batterijen en batterijdragende apparatuur verkoopt. Door nieuwe Europese regelgeving zijn al deze verkoopkanalen wettelijk verplicht de batterijen ook weer in te nemen. Om deze inname te vergemakkelijken voor de betreffende winkels, biedt Stibat ze inzamelmiddelen en een ophaalservice aan.

Voor bijna 12.000 verkooppunten regelt Stibat de gratis inzameling al. Door de nieuwe regeling wordt een forse uitbreiding verwacht. De winkel is de favoriete plek voor Nederlanders om lege batterijen in te leveren, zo blijkt uit recent onderzoek. Naast winkels kent Nederland nog een aantal andere plaatsen om batterijen in te leveren. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat de meeste basisscholen batterijen inzamelen. Ook gemeentedepots nemen lege batterijen in ontvangst.

Berekening
De berekening van het inzamelpercentage gebeurt in Nederland sinds 1997 in overleg met het ministerie van VROM op basis van afgedankte batterijen. Dat zijn de batterijen die enerzijds netjes worden ingeleverd en anderzijds door consumenten in de afvalbak worden gegooid. Deze methode geeft een zuiver beeld van de mate waarin batterijen milieuvriendelijk worden afgedankt. In 2007 was dat 86%, aanzienlijk hoger dan de wettelijke doelstelling van 80% die eind 2007 moest worden gehaald. De hoeveelheid batterijen in het huishoudelijk afval wordt berekend aan de hand van metingen bij de afvalinstallatie van Essent in Wijster. Omdat zij ongeveer twintig procent van het huishoudelijk afval verwerken, is deze meting representatief voor Nederland.

Als gevolg van de nieuwe Europese regelgeving moet met ingang van 1 januari volgend jaar het inzamelpercentage worden berekend op basis van de gemiddelde hoeveelheid verkochte batterijen. Volgens die berekeningsmethode is elk land in de Europese Unie verplicht in 2012 minimaal 25% en in 2016 minstens 45% in te zamelen. In Nederland lag dat percentage eind 2007 reeds op 37.

De bij Stibat aangesloten fabrikanten en importeurs verkochten vorig jaar in totaal 359.982.758 batterijen, waarvan 42.428.855 stuks (11,8%) oplaadbaar. Sinds 2000 is het aandeel oplaadbare batterijen gestegen van 9,5% tot 11,8%. Het gemiddelde gewicht van batterijen in de gewichtscategorie tot 1 kilo blijkt steeds verder af te nemen, namelijk van 28,2 gram in 2000 tot 23,4 gram vorig jaar.

Milieuvriendelijke recycling
Alle ingezamelde batterijen gaan naar het landelijke sorteercentrum van Stibat in Lelystad, waar ze naar type en chemische samenstelling worden gesorteerd. Voor de recycling van deze batterijen maakt Stibat gebruik van gespecialiseerde bedrijven in West-Europa.