Ingezonden persbericht


Nationale Jeugdraad

PERSBERICHT
Utrecht, 18 juli 2008

Nederlandse jongeren onderzoeken positie meisjes in India

Getalenteerde jongeren brengen verhalen van meisjes met HIV/aids in beeld.

Dinsdag 15 juli zijn zeven Nederlandse jongeren (16-22 jaar) teruggekeerd uit India waar zij voor het project 'Girls in the Picture' twee weken verbleven. Tijdens hun reis bezochten ze verschillende projecten en spraken veel met meisjes die in de prostitutie werken en besmet zijn met HIV/aids. Op deze manier willen de jongeren aandacht vragen voor de positie deze meisjes en hen betere toekomstkansen geven. 'Girls in the Picture' is een initiatief van de Nationale Jeugdraad en Plan Nederland.

Schrijnende verhalen kwamen langs tijdens de interviews die de jongeren afnamen bij hun bezoek aan verschillende projecten die kinderprostitutie, kinderhuwelijken en HIV/aids aanpakken. Niet alleen de meisjes, maar ook hun pooiers en andere betrokkenen werden naar hun verhaal gevraagd. 'Het heftigste aan de reis vond ik dat stereotypen soms niet lijken te kloppen. Zo bleek de vrouwelijke pooier die we interviewde een heel vrolijk vrouwtje, terwijl ze haar meisjes echt vreselijke dingen aandoet', aldus de 18-jarige Neda Boïn uit Arnhem.

Toch waren er ondanks alle ellende ook hoopgevende verhalen. Veel meisjes proberen wat van hun leven te maken. 'Ik ontmoette Bibi, een meisje die nadat haar vreemdgaande man haar met HIV besmette, een netwerk heeft opgezet zodat zij en andere meisjes voor zichzelf kunnen opkomen en zich niet langer door hun man laten onderdrukken', zegt de 17-jarige Wieke Vink. In augustus presenteert zij de ervaringen van de jongeren voor Plan Nederland tijdens de Aidsconferentie van de Verenigde Naties in Mexico. Vlak voor vertrek bleek dat het voornemen om te filmen geen doorgang kon vinden, daarom bundelen de jongeren hun verhalen en foto's in een magazine dat verspreid wordt onder jongeren in Nederland.

Meisjes in India hebben vaak een achtergestelde positie en worden vaak als jonge tieners uitgehuwelijkt of verkocht aan bordelen. Ze lopen hierdoor een groot risico om besmet te raken met het hiv-virus. De Nationale Jeugdraad en Plan Nederland trekken zich het lot van deze meisjes aan en vinden het belangrijk dat jongeren in Nederland niet alleen bekend raken met deze problematiek, maar hierover ook hun mening kunnen geven.

De jongeren houden een weblog bij over hun ervaringen op http://girlsinthepicture.hyves.nl/blog. Kijk ook op www.jeugdraad.nl en www.plannederland.nl.

Noot voor redactie,