Ingezonden persbericht


Spiegelzee in Katwijk door Romeinen geopend

Vrijdag 18 juli 2008

Vanochtend werd Spiegelzee geopend door een legertje Romeinse basisschool leerlingen en de Directeur Generaal van Rijkswaterstaat de heer Bert Keijts.

Het paviljoen staat op het strand van Katwijk ter hoogte van het door de zee verzwolgen Romeinse fort "Brittenburg".

In Spiegelzee kunnen bezoekers verschillende zeespiegelstanden ervaren. Zoals +6 meter NAP, de stand voor de laatste IJstijd, en -120 meter NAP, toen de Noordzee droog stond. Spiegelzee wil een breed publiek informeren over het verleden, het heden en de toekomst van de zeespiegel, en de rol van de natuur en de mens daarin.

Vanaf 19 juli gratis toegankelijk
Vanaf zaterdag 19 juli is het paviljoen voor iedereen gratis toegankelijk. Studenten en medewerkers van de TU Delft en TNO zullen op verzoek rondleidingen geven aan groepen. Via de website www.spiegelzee.nl kunnen rondleidingen worden geboekt.

Partners
Spiegelzee is bedacht door studenten en onderzoekers van de TU Delft en vormgegeven door ZUS architecten. TNO adopteerde het project. Zie ook www.spiegelzee.nl.

Spiegelzee is mogelijk gemaakt dankzij het Nationaal Comité van het Jaar van de Planeet Aarde, TU Delft, TNO, Rijkswaterstaat, Rabobank Katwijk, Van Oord, Provincie Zuid Holland, Hoogheemraadschap Rijnland en de Gemeente Katwijk.

MijnAarde is het Nederlandse programma van het Nationaal Comité van het Jaar van de Planeet Aarde. MijnAarde wil bestuurders, beleidsmakers, burgers en scholieren kennis te laten maken met de aardwetenschappen en het belang daarvan voor de maatschappij. Zie ook: www.mijnaarde.nl.