Ingezonden persbericht

Hortus botanicus Leiden

HortusFestival Leiden
18 juli - 29 augustus 2008

* Zeven zomerconcerten in een sfeervolle ambiance

Van 18 juli tot en met 29 augustus vindt in de Oranjerie van de Hortus botanicus Leiden het HortusFestival plaats. Op zeven achtereenvolgende vrijdagen geven toonaangevende ensembles en musici zomerzwoele avondconcerten die in het teken staan van de Laatromantiek en Futuristen. Alle concerten beginnen om 19.30 uur. De Leidse Hortus is op de concertdagen doorlopend geopend tot 22 uur.

Tijdens de lustrumeditie van het Hortusfestival staat een zevental programma's op de agenda, uitgevoerd door het HortusEnsemble en een drietal bijzondere muzikale gasten: het Matangi Quartet, het DoelenEnsemble en... een gerestaureerde pianolavleuugel met originele pianorollen die de concertbezoekers bijna een eeuw terugbrengt naar het moment waarop de componisten deze rollen persoonlijk inspeelden.

Laatromantiek en futurisme
Op het programma van het festival staat de laatromantische kamermuziek van onder andere Albert Roussel, Gabriel Fauré, Vincent d'Indy en Ottorino Respighi geprogrammeerd die het einde van de laatromantiek als het ware voorspellen: een historisch moment dat we ook terugvinden bij het werk van de Nederlandse componisten Willem Pijper en Bernard van Dieren. Daarnaast staat het festival dit jaar in het teken van componist Ferruccio Busoni en het werk van de futuristen.

Het in 2004 opgerichte HortusEnsemble legt zich toe op de uitvoering van vroeg 20e eeuwse muziek. Daarbij spelen ze op authentieke instrumenten (zoals de Erard piano), waardoor het specifieke coloriet van deze instrumenten uitgangspunt is voor de interpretatie van muziek uit deze periode.

De concerten in de Leidse Hortus maken deel uit van het HortusFestival dat dit jaar voor de 5de keer plaatsvindt op prachtige locaties van ons cultureel erfgoed: in de Oranjerie van de oude Hortus van het Universiteitsmuseum in Utrecht, de Plantage in de Hortus Haren, het nieuwe Theepaviljoen op Landgoed Schovenhorst in Putten en de kapel van Saint-Louis naast het Arboretum te Oudenbosch.

Avondopenstelling en tapasarrangement
De Leidse Hortus is tijdens de concertavonden voor iedereen doorlopend geopend tot 22 uur. Het Grand Café Clusius biedt dan een speciaal tapasarrangement aan à ¤ 19,95 vooor 2 personen, bestaande uit hapjes en wijn. U kunt voor dit arrangement reserveren tot 5 dagen voor de gewenste concertavond via 071 - 5275084. Kom tijdens de zomermaaanden genieten van de bijzondere avondsfeer in de tuin en kassen. Wie weet maakt u net de onverwachte bloei van de reuzenwaterlelie Victoria amazonica mee.

HortusFestival Leiden

Waar
Hortus botanicus Leiden - Rapenburg 73, 2311 GJ Leiden

Waar
Hortus botanicus Leiden
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Wanneer
Vrijdag 18, 25 juli en 1, 8, 15, 22 en 29 augustus

Aanvang
19.30 uur in de monumentale Oranjerie van de Hortus botanicus Leiden

Kaarten
* ¤ 17,50 / Vrienden van de Leidse Hortus ¤ 15,-
* Passe-partout: 7 concerten à ¤ 110- / 5 concerten ¤ 80,- / 3 concerten ¤ 50, 50,-
Verkrijgbaar bij de entreebalie van de Hortus

Reserveren
Alleen telefonisch mogelijk via 071 - 527 7249

> Informatie
071 - 527 7249 / www.hortusfestival.nl

Toegankelijkheid
Een deel van de Hortus, o.a. de Victoriakas, is niet goed bereikbaar voor mindervaliden die gebruik maken van een rolstoel of rollator.