Raad van State


vrijdag 18 juli 2008
Zitting over de bestuurlijke maatregelen die het dagelijks bestuur van de deelgemeente Delfshaven van Rotterdam heeft genomen tegen NAS Woningverhuur. Het dagelijks bestuur wil dat NAS een hennepkwekerij in een woning aan de Mathenesserdijk in Rotterdam ontmantelt. De verhuurder is het er niet mee eens dat hij de hennepkwekerij moet ontmantelen. Zijn bezwaren zijn door het dagelijks bestuur echter niet inhoudelijk behandeld, omdat die niet tijdig zouden zijn ingediend. Volgens de rechtbank in Rotterdam heeft NAS zijn bezwaren wel tijdig ingediend, maar zij heeft eveneens geoordeeld dat de bezwaren terecht niet inhoudelijk zijn behandeld, omdat deze geen concrete bezwaargronden bevatten. Tegen deze uitspraak komt NAS in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200800621/1)

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Groningen van het bestemmingsplan "Noodbergingsgebieden Onner- en Oostpolder, polder Lappenvoort en polder Het Oosterland" van de gemeente Haren. De polders zijn in het plan aangewezen als noodbergingsgebieden. In uitzonderlijke gevallen van dreigend hoogwater, kunnen de polders onder water worden gezet. Twee agrariërs in het gebied zijn het niet eens met het plan en verzoeken de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State het goedkeuringsbesluit te schorsen. Zij vrezen dat in het plan onvoldoende is geregeld dat zij schade vergoed krijgen als de gebieden onder water worden gezet en zij schade lopen. (zaaknummer 200803861/2)
Zitting over de wijziging door het college van burgemeester en wethouders van Leeuwarden van milieuvergunningen van een houthandel aan de Uranusweg en Carwash De Hemrik aan de Jupilerweg in Leeuwarden. Sinds 2005 staan op de terreinen van beide bedrijven windturbines voor het opwekken van elektriciteit. Vanwege de komst van die turbines heeft het college de geluidsvoorschriften in de vergunningen aangepast. Meerdere omwonenden zijn het daar niet mee eens en komen in vrezen voor een toename van geluidsoverlast. (zaaknummers 200707461/1 en 200707462/1)

11.30 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Limburg van het "Overbruggingswerkplan Sigrano" van Sigrano Nederland B.V. Het plan heeft betrekking op een grote ontgronding ten zuiden van de Brunsummerheide in de gemeenten Heerlen en Landgraaf. In het gebied graaft Sigrano het aanwezige zilverzand op, een zeldzame zandsoort die voor veel chemische toepassingen kan worden gebruikt. Het overbruggingsplan maakt mogelijk dat Sigrano tot december 2008 alleen boven grondwaterniveau zilverzand kan opgraven. Volgens het college ontstaat in dat geval geen schade aan de natuur van de Brunsummerheide. Onder meer de Stichting Behoud Brunsummerheide en de Stichting Dassenwerkgroep zijn het niet eens met het plan en verzoeken de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State het goedkeuringsbesluit te schorsen. Zij vinden dat pas zeker is dat geen schade aan de natuur ontstaat als tot maximaal drie meter boven grondwaterniveau zilverzand wordt afgegraven. De Raad van State oordeelde in meerdere uitspraken al eerder over de ontgrondingen in de Sigranogroeve. In de laatste uitspraak van 26 maart 2008 vernietigde de Raad van State de vergunning die het college op grond van de Natuurbeschermingswet voor de ontgronding aan Sigrano had verleend, omdat volgens de Raad van State niet zeker is dat geen schade aan de natuur in het gebied zou ontstaan. In afwachting van de uitkomsten van nieuw onderzoek, op basis waarvan wellicht alsnog een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet kan worden verleend, hebben de gemeenten het overbruggingswerkplan vastgesteld. De uitspraak van de Raad van State van 26 maart 2008 is onder zaaknummer 200701860/1 te vinden op deze site. (zaaknummer 200804801/1)