NEN


Praktijkrichtlijn voor arbo-inspectie van palletstellingen

donderdag 17 juli 2008, 15:05

De staat van onderhoud van palletstellingen moet, vanwege hun dragende functie, regelmatig worden geïnspecteerd. Ook moet worden gecontroleerd of de palletstelling nog veilig kan worden gebruikt. Een handig hulpmiddel hierbij is NPR 5055-1 Magazijnstellingen Arboverantwoordelijkheden en controlelijsten voor de periodieke inspectie op juist gebruik en staat van onderhoud - Deel 1: Palletstellingen.

Palletstellingen zijn magazijnstellingen voor de opslag van gepalletiseerde goederen. Elke pallet is rechtstreeks bereikbaar voor de magazijntruck of hefkraan. De praktijkrichtlijn is een hulpmiddel bij het zorgdragen voor de instandhouding van het veilige draagvermogen van de stelling en een veilige werkomgeving in het magazijn.

De richtlijn bevat controlelijsten met vragen die moeten worden beantwoord. De controlelijsten zijn in het bijzonder bedoeld voor de medewerker die verantwoordelijk is voor de magazijnveiligheid en de veiligheidsfunctionaris/preventiemedewerker. De NPR 5055-1 is ook bedoeld voor de jaarlijkse onafhankelijk deskundige-inspectie, zoals voorgeschreven in de toekomstige Europese norm EN 15635. De periodieke inspecties hebben ook tot doel om te borgen dat de feitelijke gebruiksomstandigheden niet strijdig zijn met het stellingontwerp.

Het ontwerp van deze praktijkrichtlijn is voor openbaar commentaar gepubliceerd. Belanghebben kunnen tot 1 oktober 2008 commentaar indienen bij NEN-Machinebouw en transport.

Informatie
Voor inhoudelijke informatie over deze praktijkrichtlijn of over het normalisatieproces voor magazijnstellingen: ir. Job Landré, telefoon (015) 2 690 179, e-mail: job.landre@nen.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NPR 5055-1:2008 Ontw. nl (Norm)