Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Leidschendam, 18 juli 2008

Kaarsen duurder door EU importheffing

Een aantal Europese Kaarsenfabrikanten, waaronder het Nederlandse Bolsius, pleiten voor de invoering van een EU importheffing van 165 procent op kaarsen uit China. De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) vindt dit onacceptabel, omdat dit zal leiden tot hogere consumentenprijzen voor de circa 200 miljoen kaarsen die jaarlijks worden verkocht in Nederland.

Het lijkt erop dat Europese kaarsenfabrikanten de concurrentie willen beperken en ervoor willen zorgen dat goedkopere kaarsen uit China fors duurder worden gemaakt. Als gevolg hiervan worden zullen de prijzen van alle kaarsen onnodig hoog zijn. Consumenten betalen daarmee ten onrechte teveel voor kaarsen.
De Europese Commissie onderzoekt momenteel de heffing momenteel. De RND zal samen met Europese zusterorganisaties pleiten tegen de invoering van de heffing.

Consumenten worden de afgelopen maanden al geconfronteerd met prijsstijgingen als gevolg van stijgende grondstofprijzen. Ook dreigen er nieuwe belastingen van de overheid, zoals de verpakkingenbelasting, die zullen zorgen voor hogere prijzen. Het is ongepast dat de kaarsenfabrikanten mensen willen opzadelen met duurdere kaarsen.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de brancheverenigingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 20.000 vestigingen, 300.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 40 miljard euro. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.