Gemeente Den Haag

Scholen en gemeente stimuleren integratie via basisonderwijs

De gemeente Den Haag en de Haagse schoolbesturen hebben een convenant ondertekend om integratie in het basisonderwijs te bevorderen. Daarin staat dat scholen een afspiegeling moeten zijn van de buurt. Kinderen van verschillende culturen en achtergronden moeten elkaar via het onderwijs leren kennen. Ouderinitiatieven om kinderen in de eigen wijk naar school te laten gaan worden gestimuleerd net zoals ontmoetingsprojecten tussen kinderen met verschillende culturele achtergronden.

Wethouder Sander Dekker (Onderwijs, Jeugd en Sport): Bij integratie in de samenleving speelt het onderwijs een cruciale rol. Het is heel belangrijk dat kinderen van uiteenlopende culturen op jonge leeftijd ervaringen delen. Op die manier komen verschillende werelden samen.

Op 15 schoollocaties in Den Haag is sprake van zwarte of witte scholen in gemengde wijken. Het gaat om scholen in de wijken Regentessekwartier, Valkenboskwartier, Zeeheldenkwartier en Centrum en in het stadsdeel Haagse Hout.
Ouderinitiatieven moeten ervoor zorgen dat deze scholen (weer) een afspiegeling worden van de wijk. Door middel van voorlichting en het mogelijk maken van groepsaanmeldingen van ouders worden ouders gestimuleerd en ondersteund om een school in de buurt te kiezen.

Op 62 schoollocaties is er sprake van zwarte of witte scholen overeenkomstig de samenstelling in de wijk. Op deze scholen starten activiteiten die ontmoetingen tussen kinderen van verschillende culturen en achtergronden mogelijk maken.