Productschap Diervoeder

Nieuws update van het Productschap Diervoeder, 18 juli 2008

Nieuwe GMP+ -standaard voor tussenhandel vastgesteld

Bestemd voor: alle GMP+- gecertificeerde bedrijven en Certificatie-Instellingen

Onlangs is aan het GMP+-certificatieschema een nieuwe GMP+-standaard toegevoegd, de GMP+ B3.2 Tussenhandel in landbouwhuisdiervoeders voor rechtstreekse levering aan veehouders. Een tussenhandelaar kan, door deze standaard toe te passen, zelf de kwaliteit en veiligheid borgen van de diervoeders, die hij levert aan de veehouder. Hij kan hiervoor een GMP+-certificaat behalen. De huidige GMP+-borgingsregeling komt volgend jaar te vervallen.

De standaard is ook goedgekeurd als hygiënecode in het kader van de Diervoederhygiëneverordening Vo. EG nr. 183/2005. Dit maakt het extra zinvol om een certificaat te behalen, want hiermee laat de tussenhandelaar tevens aan de VWA zien dat hij aan alle voor hem geldende wettelijke verplichtingen voldoet.

De nieuwe standaard
In de huidige GMP+-standaarden zijn voorwaarden vastgelegd waarmee een producent van diervoeders de activiteiten van tussenhandelaren kan borgen via z'n eigen kwaliteitssysteem. Op het punt van borging van de veiligheid van diervoeders liftte de tussenhandelaar als het ware mee met het GMP+-kwaliteitssysteem van de producent.

Deze zgn. borgingsregeling (GMP+ Bijlage 11) voldoet niet meer (zie verderop) en zal worden geschrapt. In plaats daarvan is in het GMP+-certificatieschema een nieuwe standaard opgenomen: de standaard GMP+ B3.2 Tussenhandel in landbouwhuisdiervoeders voor rechtstreekse levering aan veehouders. Deze standaard bevat eisen en voorwaarden die de tussenhandelaar zelf kan toepassen om zo zijn handelsactiviteiten te borgen waardoor veilige diervoeders worden geleverd aan de veehouder. Deze standaard is in nauwe samenwerking met direct betrokkenen tot stand gekomen.

Zoals eerder aangegeven komt de nieuwe standaard in de plaats van de huidige borgingsregeling. Dit houdt in dat zij kan worden toegepast door tussenhandelaren die:
* uitsluitend mengvoeders en (enkelvoudige) voedermiddelen direct leveren aan de veehouder
* geen nadere bewerkingen aan deze diervoeders uitvoeren
* uitsluitend opslag en transport van verpakte diervoeders uitvoert Tussenhandelaren die ook andere activiteiten uitvoeren (bijv. opzakken, eigen opslag van bulk, eigen bulktransport), kunnen momenteel niet via de huidige borgingsregeling worden geborgd en kunnen straks ook niet de nieuwe standaard GMP B3.2 toepassen. Zij dienen andere GMP+-standaarden toe te passen.

De standaard bestaat uit 2 delen. Het eerste deel bevat alle voorwaarden en eisen. Het tweede deel bestaat uit formulieren en werkbladen, die gebruikt kunnen worden om op vrij eenvoudige wijze invulling te geven aan het voldoen aan de voorwaarden.

GMP+ certificering
Of een GMP+ certificaat nodig is, wordt bepaald door uw afnemers. Afnemers die deelnemen aan een certificatieschema zoals bv. IKB mogen uitsluitend GMP+ gecertificeerd diervoeder inkopen. Een certificaat wordt afgegeven door een certificerende instelling nadat deze door middel van een onderzoek heeft vastgesteld dat de tussenhandelaar aan alle voorwaarden voldoet.

Over enkele weken zullen de certificatievoorwaarden officieel worden gepubliceerd. Vanaf dat moment kan certificatie plaatsvinden. Op de PDV-website kunt u binnenkort een lijst van certificatie-instellingen vinden die bevoegd zijn om een GMP+-certificaat voor GMP B3.2 af te geven

Inmiddels zijn de certificatievoorwaarden (auditfrequentie, checklijst en afdracht) vastgesteld. Deze worden opgenomen in de zgn. C-documenten die binnenkort worden gepubliceerd

De nieuwe standaard is tevens een hygiënecode
Elke tussenhandelaar dient vanaf 1 januari 2006 aan de Diervoederhygiëneverordening (DHV) te voldoen. Deze verordening stelt dat ieder diervoederbedrijf, dus ook de tussenhandelaar, zelf verantwoordelijk is voor de veiligheid van de geleverde diervoeders, en dat hij dit ook moet aantonen door eigen HACCP-procedures toe te passen.

Dit is de reden dat de huidige GMP-borgingsregeling komt te vervallen. De wettelijk vereiste HACCP-procedures zijn opgenomen in de nieuwe standaard. Door te voldoen aan de voorwaarden uit de GMP+-standaard, laat de tussenhandelaar tevens zien dat hij ook aan de voor hem geldende wettelijke voorschriften voldoet.

De nieuwe standaard is door de minister als zgn. hygiënecode goedgekeurd. Dit betekent dat alle wettelijke verplichtingen zijn opgenomen en dat de VWA er bij haar controles rekening mee houdt als een bedrijf deze nieuwe GMP+-standaard toepast

Door te werken volgens de GMP+ standaard B3.2 kunnen deze tussenhandelaar aan de VWA aantonen dat zij volgens de wettelijke voorschriften van de DHV werken.

Wanneer vervalt de huidige borgingsregeling
De uiterste datum waarop de huidige borgingsregeling (Bijlage 11) komt te vervallen, dient nog vastgesteld te worden. Het ligt in de verwachting dat dit medio 2009 zal zijn

Tot slot
De standaard GMP+ B3.2 kunt u vinden op de PDV-website. Op dit moment wordt nog een V&A lijst ontwikkeld. De start ervan is inmiddels beschikbaar op de website van PDV.

Op 1 juli jongstleden vond een informatiemiddag plaats over de nieuwe GMP+ B3.2 standaard. De presentaties van deze middag vindt u terug op de betreffende pagina van de PDV-website.

Voor vragen kunt u gebruik maken van het contactformulier .