Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Horecanota IJsselmonde 2008 - 2011

Beleidslijnen voor de horeca in de deelgemeente IJsselmonde 2008 - 2011

Deze nota is vastgesteld door de deelraad van IJsselmonde op 10 juli 2008 en bekrachtigd door de Burgemeester van de gemeente Rotterdam op 18 juli 2008.

Op 15 maart 2007 heeft de Rotterdamse Gemeenteraad de Horecanota Rotterdam 2007-2011 vastgesteld. De Horecanota wordt eens in de vijf jaar geëvalueerd en aangepast. In de Horecanota is het Rotterdamse beleid opgenomen over de vestiging van nieuwe bedrijven, openingstijden, terrassen, het vergunningsverleningstraject etc.

De Horecanota Rotterdam 2007-2011 staat in het teken van lastenverlichting, duidelijke regelgeving, voldoende groei en adequate handhaving. De Horecanota geeft niet aan wat de vestigingsmogelijkheden in een bepaald gebied zijn (afgezien van het stadscentrum en centraal bestuurde gebieden). Of op een bepaalde locatie een horecavoorziening kan worden gevestigd, wordt in de eerste plaats bepaald door het bestemmingsplan. Het bestemmingsplan is de resultante van een integrale ruimtelijke afweging van de gewenste functies in een bepaald gebied.

Bestemmingsplannen zijn in zekere mate dynamisch en flexibel. Dynamisch, omdat bestemmingsplannen van tijd tot tijd worden herzien. Flexibel, omdat van in het plan gegeven bestemmingen door middel van vrijstellingen kan worden afgeweken. Reeds hierom is het wenselijk dat bij het opstellen van nieuwe bestemmingsplannen of bij het beslissen op het al dan niet verlenen van vrijstelling kan worden teruggegrepen op een beleidskader dat aangeeft welke ontwikkelingen in bepaalde gebieden wenselijk zijn. Enerzijds dient hiertoe het gebiedsgerichte beleid. Daarnaast dient het gebiedsgerichte beleid als toetsingskader voor het beslissen op aanvragen om exploitatievergunningen. De burgemeester is ter zake beslissingsbevoegd.

In de Horecanota Rotterdam 2007-2011 heeft de burgemeester de deelgemeenten de ruimte gelaten om voor het deelgemeentelijk gebied aan te geven welk beleid van toepassing is. De burgemeester toetst de aanvragen om exploitatievergunningen aan het gebiedsgerichte beleid. De voorliggende nota Beleidslijnen voor de horeca in de deelgemeente IJsselmonde 2008-2011, voorziet in het gebiedsgerichte beleid.

De Horecanota Rotterdam 2007-2011 geeft de kaders aan waarbinnen de deelgemeenten het gebiedsgerichte beleid kunnen formuleren. Voor een goed begrip van het gebiedsgerichte beleid in deze nota is het daarom zaak kennis te hebben van de Horecanota Rotterdam 2007-2011.

In hoofdstuk I zal daarom in het kort beschreven worden welke de visie, doelstellingen en beleidskaders zijn uit de gemeentebreed geldende nota. Daarnaast wordt kort ingegaan op gemeentelijke regelgeving die is voortgevloeid uit de Horecanota.

In hoofdstuk II vindt een korte evaluatie plaats van het voorgaande gebiedsgerichte beleid, waarbij eveneens inzicht wordt gegeven over de aard en omvang van de IJsselmondse horeca. In het derde hoofdstuk is het gebiedsgerichte beleid voor de deelgemeente IJsselmonde tot en met 2011 beschreven.