Ontvangst pelgrims in Kasteel Coevorden


COEVORDEN, 20080715 -- Wethouder Geert Roeles namens het gemeentebestuur en bestuursleden van Stichting Coevorden 600 Jaar Stadsrechten ontvangen vrijdagmorgen 18 juli de pelgrims van Palster et Scerpe. Dat gebeurt uiteraard in een gepaste omgeving, het Kasteel, overigens het enige kasteel in Drenthe.

Dat deze vijf pelgrims, die door middel van deze tocht en allerlei andere activiteiten de middeleeuwen weer tot leven brengen, Coevorden bezoeken mag niet onopgemerkt voorbijgaan.
De aankomst bij het Kasteel is tussen 9.30 en 10.00 uur. De pelgrims zijn afgelopen maandag uit Aduard vertrokken en komen donderdag 17 juli via De Kiel de gemeente Coevorden binnen. Zij lopen via het Slenerzand, Erm, Holsloot en Den Hool (Pieterpadroute) naar Dalerveen, waar zij overnachten. De dag erop wordt de route vervolgd en gaat het gezelschap via de Dalerveensestraat, De Vliers, de Drift, Reindersdijk en de Achterloo naar Coevorden. Het einddoel is Aken.
Niet alleen willen zij de middeleeuwen doen herleven, maar ook hebben zij een goed doel aan de tocht gekoppeld: geld bijeenbrengen voor voor MS (Multiple Sclerose) Research.
Ter voorbereiding liep de groep een aantal trainingstochten voor deze pelgrimstocht van bijna 500 kilometer. Begin- en eindpunt zijn niet zomaar gekozen. Aduard was in vroeger eeuwen één van de grootste kenniscentra in het noorden. Het klooster was heel belangrijk. Aken fungeerde als pelgrimsoord, waardoor die stad als eindplaats werd gekozen.
De pelgrims hebben voor hun tocht 'onderdak' geregeld. Veelal overnachten zij in tenten. Zij kunnen terugvallen op een groepje begeleiders, dat de tent vervoert, opbouwt en afbreekt en zorgt voor het eten.
De leden van `Palster ende Scerpe' zijn overigens mensen die 'gewoon' een baan hebben en met beide benen in de huidige samenleving staan. Wel wijden zij een deel van hun vrije tijd aan hun hobby, de middeleeuwen. Zij verzorgen regelmatig demonstraties, bijvoorbeeld van smeden, houtbewerken en bandweven en zij vertellen over onder andere oorlogsvoering en religie.

Meer informatie over de groep en de route per dag staan op www.palster-scerpe.nl





Ingezonden persbericht