Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


Persinformatie

Datum: 24 juni 2008

Kenmerk: kt-132

Avondvullend 'Concert for Mandela' bij de NOS

Op 18 juli a.s. wordt Nelson Mandela maar liefst 90 jaar. Ter gelegenheid van zijn verjaardag wordt op 27 juni een zeer bijzonder concert gehouden in het Hyde Park te Londen. De NOS zendt dit drie uur durende concert live uit van 19.28 tot 23.23 uur op Nederland 3. Een indrukwekkend aantal artiesten treedt (onder voorbehoud) op: Queen en Paul Rodgers, the Sugababes, Simple Minds, Annie Lennox, Zucchero, Eddy Grant, Jamelia, Razorlight, Leona Lewis en Joan Baez. Verder betreden vele (Zuid-)Afrikaanse zangers en zangeressen speciaal voor Mandela het podium, waaronder Johnny Clegg, the Soweto Gospel Choir en Papa Wemba. Mandela heeft aangekondigd zelf bij het concert aanwezig te willen zijn. De uitzending wordt gepresenteerd door Brecht van Hulten, samen met pop-kenner Leo Blokhuis.

Het concert in Hyde Park is opnieuw een hoogtepunt in een reeks van 46664-concerten. Dit getal is het gevangenisnummer geweest van Nelson Mandela tijdens zijn verblijf op Robbeneiland en wordt als titel gebruikt voor de in oktober 2003 opgerichte stichting. 46664 heeft tot doel geld in te zamelen voor AIDS-onderzoek. Om dit te realiseren zijn met regelmaat concerten georganiseerd. Het eerste 46664-concert vond plaats op 29 november 2003 in Kaapstad. Annie Lennox heeft samen met Dave Stewart en Brian May en Roger Taylor een belangrijke rol gespeeld bij de oprichting van de stichting.

Tijdens het concert hebben mensen de gelegenheid om Nelson Mandela een persoonlijke felicitatie te sturen. Dat kan allen per SMS. De kosten van zo'n SMS, 1,20 euro, komen geheel ten goede aan de liefdadigheidsfondsen die Mandela heeft opgezet. Nederlanders kunnen hem feliciteren via een speciaal Nederlands nummer: 3669. Het SMS-bericht moet starten met het woord NELSON. Vervolgens kan een persoonlijke felicitatie volgen.

Het leven van Nelson Mandela - winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede - kent een indrukwekkend verloop. Maar liefst 27 jaar bracht hij door in gevangenschap, voornamelijk op Robbeneiland, waar hij een symbool werd voor de wereldwijde anti-apartheidsbeweging. Zijn vrijlating op 11 februari 1990 was voor Zuid-Afrika het begin van een nieuw tijdperk. Uiteindelijk werd Mandela in 1994 de eerste zwarte president van het land, een functie die hij tot juni 1999 vervulde.

Noot voor de pers,