Ingezonden persbericht


Persbericht 0825

Inventarisatie nachtvlinders Biesbosch

Dordrecht, 17 juli 2008

De KNNV (Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging) houdt in 2008 zeven keer een inventarisatie van nachtvlinders in de Biesbosch, bij Biesboschcentrum Dordrecht. Vrijdag 18 juli vindt de vierde inventarisatie plaats tussen zonsondergang en zonsopgang.

Leden van de werkgroep Vlinders en Libellen van de KNNV Drechtsteden zijn de hele nacht in touw om met behulp van gespannen lakens en sterke lampen insecten te vangen. Als de nachtvlinders op naam gebracht zijn, worden ze weer vrijgelaten. Tot nu toe zijn er drie inventarisatienachten geweest. De werkgroep is enthousiast over het aantal waargenomen soorten. In totaal zijn al meer dan honderd soorten gedetermineerd, waaronder enkele zeer zeldzame, zoals de Akelei-uil. Deze nachtvlinder is de afgelopen tien jaar slechts een enkele keer waargenomen in de Biesbosch, het gebied waar in Nederland deze vlinder nog het meest is te vinden.

De nachtelijke inventarisaties zijn nog gepland op 18 juli, 8 augustus en 29 augustus. Belangstellenden zijn op alle data van harte welkom om 's avonds na de schemering of 's nachts een kijkje te komen nemen bij het Biesboschcentrum aan de Baanhoekweg 53 in Dordrecht. Wie net als de nachtvlinders op het felle licht afgaat, heeft de schermen snel gevonden. Er wordt, tenzij het hard regent, geïnventariseerd tot het licht wordt.