Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard


Gemeenten pakken gezamenlijk waterkwaliteit aan

In Zevenhuizen-Moerkapelle, Nieuwerkerk aan den IJssel en Moordrecht gaat een gezamenlijk waterplan het water schoner maken en wateroverlast beperken. Bestuurders van gemeenten en waterschap tekenden daarvoor donderdag 17 juli een samenwerkingsovereenkomst.

De kwaliteit van het water in de gemeenten moet beter, vinden gemeenten en hoogheemraadschap. In Zevenhuizen, Moordrecht en Nieuwerkerk is het water op een aantal plekken troebel en komt er kroos voor. Op veel plaatsen zitten er te veel voedingsstoffen in het water, waardoor waterplanten en dieren weinig kans krijgen.

Het plan gaat voor de komende jaren oplossingen benoemen om de waterkwaliteit te verbeteren. Te denken valt aan de aanleg van meer ecologische oevers. Deze zijn gunstig voor de ontwikkeling van waterplanten en onderwaterleven. Ook is het mogelijk om vaker te baggeren, of probleemplekken bijvoorbeeld vaker aan te pakken.

Ook het beperken van wateroverlast staat op het programma. Onder meer in Zevenhuizen-West ondervinden bewoners en bedrijven wel eens last van water dat niet weg kan.

Met het tekenen van de samenwerkingsovereenkomst hebben gemeenten en hoogheemraadschap nu afgesproken de problemen aan te pakken, en een gezamenlijk plan te maken. Water draagt straks bij aan een aantrekkelijke leefomgeving. Namens de gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel tekende wethouder van Loon, Zevenhuizen werd vertegenwoordigd door wethouder Helsloot, Moordrecht door wethouder Gast, en namens het hoogheemraadschap tekende hoogheemraad De Rooij.

Meer informatie over het waterplan:

Marc den Ouden, beleidsmedewerker hoogheemraadschap, t. 010 45 37 283.