SGP


15 - 07 - 08 | Kamervragen over benarde positie christelijke minderheden in Wit-Rusland

SGP maakt zich zorgen over de mate van godsdienstvrijheid in Wit-Rusland. Dat blijkt uit schriftelijke vragen aan de regering van SGP-kamerlid Van der Staaij. Aanleiding voor de schriftelijke vragen is het bericht dat in Grodno (Wit-Rusland) van overheidswege christelijke godsdienstoefeningen zijn verstoord en er gerechtelijke vervolging is ingesteld tegen een voorganger wegens het leiden van christelijke samenkomsten .


________________________________________

Schriftelijke vragen van het lid Van der Staaij (SGP) aan de minister van Buitenlandse zaken over overheidsmaatregelen tegen christenen en godsdienstoefeningen in Wit-Rusland.

15-7-2008


- Heeft u kennisgenomen van het bericht dat in Grodno (Wit-Rusland) van overheidswege christelijke godsdienstoefeningen zijn verstoord en er gerechtelijke vervolging is ingesteld tegen een voorganger wegens het leiden van christelijke samenkomsten?

- Welke mate van godsdienstvrijheid bestaat er thans voor niet-geregistreerde christelijke kerken in Wit-Rusland? Hoe ontwikkelt deze vrijheid zich thans?

- Kunt u aangegeven welke gevolgen de in 2002 aangenomen âgodsdienstwetâ in Wit-Rusland heeft gehad voor religieuze minderheden als het gaat om het verspreiden van religieuze lectuur, onderwijs, hulpverlening en andere activiteiten met een godsdienstig karakter? Is er sprake van een zichtbare verslechtering sinds 2002? Zo ja, welke conclusies verbindt u daaraan?

- Op welke wijze heeft u in de afgelopen periode, eventueel middels internationale gremia, de slechte en zorgelijke positie van religieuze minderheden in Wit-Rusland aan de orde gesteld bij de Wit-Russische autoriteiten? Welke resultaten heeft dit opgeleverd? Betoont Wit-Rusland zich gevoelig voor internationale kritiek hieromtrent? In hoeverre heeft de positie van godsdienstige minderheden in Wit-Rusland de aandacht van de EU? Kan deze aandacht verder geïntensiveerd worden? Wilt u dit in Europees verband bevorderen?
- Bent u bereid â zo mogelijk ook in internationaal verband â om de nu aangeduide casus te benutten als handvat om opnieuw de godsdienstvrijheid van religieuze minderheden aan de orde te stellen bij de Wit-Russische autoriteiten? Zo ja, op welke wijze? Kamervragen over benarde positie christelijke minderheden in Wit-Rusland