Krappe arbeidsmarkt is belangrijkste groeiremmer

18/07/2008 09:57

BDO CampsObers Holding BV

De snelst groeiende bedrijven van Nederland zien op dit moment de krappe arbeidsmarkt als de belangrijkste belemmering voor verdere expansie. Ruim 60 procent van de ondervraagde bedrijven zegt dat de huidige schaarste aan geschikte arbeidskrachten de groei van de onderneming remt. Veel bedrijven kampen dan ook met openstaande vacatures.

Door de moeizame zoektocht naar geschikt personeel wordt het groeipotentieel van de onderneming aangetast, zo blijkt uit gezamenlijk onderzoek van BDO CampsObers Accountants & Adviseurs en Graydon Nederland BV, dat de groeikracht van de snelst groeiende ondernemingen van Nederland in kaart heeft gebracht. De krappe arbeidsmarkt wordt als belangrijkste groeiremmer gezien, op de voet gevolgd door Wet- en regelgeving en Automatisering. Over dat laatste aspect: 'Met name bij groeiende ondernemingen verdient de informatievoorziening continue aandacht', stelt Henoch Snuif, senior manager Business Control bij BDO. 'De interne en externe omgeving kan voor zulke bedrijven snel wijzigen. Het informatiesysteem dient hierop snel en flexibel te kunnen worden aangepast.'

Groeistuwers

Het onderzoek bracht ook de belangrijkste stuwers van groei in kaart. Op de eerste plaats eindigde Marketing & Sales, gevolgd door Strategie. Opvallend is de derde plaats van Personeel & Organisatie. Weliswaar wordt de krappe arbeidsmarkt als belangrijkste groeiremmer gezien, maar volgens de ondernemers zijn het eerst en vooral de medewerkers die hun onderneming tot een succes maken. Ruim 70% van de ondervraagde bedrijven verwacht dat het personeelsbeleid ondanks de krappe arbeidsmarkt uiteindelijk garant staat voor het aantrekken en binnenhouden van talent.

Performance Monitor

Voor het onderzoek naar de groeikracht van snel groeiende ondernemingen is gebruik gemaakt van negen prestatievelden. Tezamen vormen deze prestatievelden de Performance Monitor die BDO hanteert om de groeistuwers en groeiremmers van ondernemingen in kaart te brengen. Het veldonderzoek van BDO en Graydon richtte zich op de snelst groeiende ondernemingen van Nederland. Deze bedrijven (ruim 420) werden op basis van hun groeicijfers in 2007 genomineerd voor de FD Gazellen Awards.






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,

BDO Accountants & Adviseurs