Persberichten Eemland zuid, 09.55 uur

Utrecht, 18-07-2008

Pilot fotoboek veelplegers werkt en wordt voorgezet

AMERSFOORT De politie van het district Eemland zuid gaat het project fotoboek veelplegers voortzetten. Het aantal aangiften winkeldiefstal bij deelnemende winkeliers daalde met 11% vanaf de start op 10 oktober 2006, terwijl de aangiftebereidheid bij deze winkeliers juist werd gestimuleerd. Hierdoor kan gesteld worden dat het fotoboek veelplegers een preventieve functie heeft en een waardevol onderdeel is van de totale veelplegeraanpak. Wel zal de komende tijd de focus gelegd worden bij winkeliers die meer te maken hebben met veelplegers dan nu het geval is. Zo kan het fotoboek functioneler worden ingezet. Dit zijn de belangrijkste uitkomsten uit de evaluatie van de pilot.

Samen met de gemeente Amersfoort en het Openbaar Ministerie is besloten om het fotoboek meer gericht in te zetten bij andere winkeliers in de binnenstad die veelvuldig te maken hebben met veelplegers. Een deel van de huidige deelnemers vooral winkeliers op en rondom het St. Jorisplein bleek niet of nauwelijks in aanraking te komen met veelplegers. Het fotoboek werd daardoor niet voldoende benut. Om die reden zal in de komende weken bij een aantal huidige deelnemers de fotoboeken worden opgehaald. De betreffende ondernemers zijn hierover geïnformeerd. Potentiële winkeliers - verspreid over de hele binnenstad - worden de komende maanden persoonlijk benaderd om deel te gaan nemen aan het project.

Collectieve winkelontzegging
De collectieve winkelontzegging op het St. Jorisplein staat los van het fotoboek en kan om die reden gewoon worden voortgezet. Het contact tussen politie en winkeliers op het St. Jorisplein dat door de pilot is geïntensiveerd wordt door de winkeliers en politie als waardevol gezien en onder andere voortgezet via winkeliersbezoeken door wijkagent en overleg tussen politie en huismeester/beveiliging.

Werkwijze
In het fotoboek zijn afbeeldingen van veelplegers opgenomen die zich met regelmaat schuldig maken aan winkeldiefstal en voor het plegen van hun delicten de winkels in dit winkelgebied bezoeken. Door middel van het fotoboek kan de winkelier een veelpleger sneller herkennen en hem actief begeleiden in zijn winkel. Door de veelpleger actief te benaderen en te vragen of men de persoon ergens mee kan helpen, kan een winkeldiefstal voorkomen worden. De eerste fotoboeken werden op 10 oktober 2006 uitgereikt en geactualiseerd door de wijkagent.

Wet op de Politieregisters
Omdat de informatie valt onder de werking van de Wet Politieregisters vindt de gegevensverstrekking aan de winkeliers onder voorwaarden plaats. De deelnemende winkeliers tekenen daarvoor een convenant waarin de gebruiksvoorwaarden zijn opgenomen. Hierin staat onder andere vermeld dat de informatie alleen bedrijfsmatig mag worden gebruikt, niet gekopieerd mag worden, niet aan derden mag worden verstrekt of aan het publiek mag worden getoond.

Onder invloed

AMERSFOORT Een 21-jarige man uit Amersfoort is vrijdag 18 juli aangehouden nadat hij onder invloed van alcohol een aanrijding veroorzaakt had. Omstreeks 04.00 uur reed de 21-jarige man over de Albert Schweitzerlaan, uit de richting van de Socrateslaan. Omdat hij niet voldoende rechts hield, raakte hij een tegemoetkomende bestuurder van een bestelbus, een 48-jarige man uit Amersfoort. Niemand raakte gewond, maar omdat de 21-jarige man onder invloed van alcohol bleek te zijn, werd hij aangehouden. De ademanalyse gaf aan dat de beginnend bestuurder 325 ug/l in zijn lichaam had. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg ene rijverbod van vier uur.

Man gewond na mishandeling

WOUDENBERG Twee mannen uit Amersfoort, van 19 en 20 jaar oud, zijn donderdag 17 juli aangehouden op verdenking van het mishandelen van een 20-jarige man uit Woudenberg.

Omstreeks 23.05 uur kreeg de politie de melding dat bij een vechtpartij op de Prins Bernhardstraat een man gewond en bewusteloos was geraakt. Agenten gingen direct ter plaatse en troffen zon twintig personen op straat aan. Ambulancepersoneel was al ter plaatse en ontfermde zich over de 20-jarige man die een aantal minuten bewusteloos was geraakt. Hij is met onbekend letsel meegenomen naar een ziekenhuis in Amersfoort.

Uit getuigenverklaringen bleek dat er bij examenfeest in een horecagelegenheid ruzie was ontstaan om een meisje. Die ruzie werd buiten uitgevochten. Toen de agenten ter plaatse kwamen, waren de verdachten al met een auto weggereden. Na een onderzoek kon de politie twee verdachten bij hun woning aanhouden. De zaak is in onderzoek.

Winkeldiefjes

AMERSFOORT Op het Emiclaerhof heeft beveiligingspersoneel van een winkel drie meisjes aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Donderdag omstreeks 17.05 uur zag winkelpersoneel dat de meisjes toiletartikelen stalen. Toen ze daarop werden aangesproken, probeerden ze alledrie de schuld op elkaar af te schuiven. De politie werd ingeschakeld en nam de meisjes uit Amersfoort, twee van 11 en één van 13 jaar oud, mee naar het politiebureau voor verhoor. Daar bleek dat één meisje geen aandeel in de diefstal had gehad. De ouders van de meisjes hebben hen opgehaald aan het politiebureau.

Verkeersongeval

LEUSDEN - Op de kruising Noorderinslag Torenakkerweg heeft donderdag avond een aanrijding plaatsgevonden tussen een automobilist en een fietser. Omstreeks 18.10 uur reed een 21-jarige automobiliste uit Leusden op de Noorderinslag. Ze reed vanaf de Asschatterweg richting Groene Zoom en zag bij de kruising met de Torenakkerweg een 19-jarige fietser uit Leusden over het hoofd. Beide weggebruikers konden een aanrijding niet voorkomen. De fietser kwam ten val en belandde op zijn tanden. Ambulancepersoneel heeft hem onderzocht en doorverwezen naar de tandarts.