Aangifte doen in het buitenland

Politie Hollands Midden, 18-07-2008 o Nederlandse toeristen die in het buitenland worden bestolen, moeten aangifte doen in de plaats waar de diefstal plaatsvond om een vergoeding van hun verzekering te kunnen krijgen. Gaat het om een paspoort of een auto dan kan dit wel in Nederland.

Vakantieaangiftes Politie en Openbaar Ministerie mogen met een aangifte van strafbare feiten in het buitenland niets doen, omdat Nederland geen rechtsmacht heeft voor deze in het buitenland begane feiten. Daarom kunt u aangifte doen bij de politie van het land waar u bent bestolen. Daar krijgt u ook een afschrift van de aangifte die u aan uw verzekeringsmaatschappij kunt sturen. De politie daar zal de aangifte ook gebruiken om te trachten de dieven op te sporen.

Uitzonderingen In sommige gevallen gaat het niet om aangifte van een strafbaar feit, maar om een melding van vermissing. Dan kan het gewoon bij de Nederlandse politie. In deze gevallen gaat de melding niet in de eerste plaats om de opsporing en vervolging. Dat is bijvoorbeeld nodig wanneer een paspoort wordt gestolen of andere grensoverschrijdings- of verblijfsdocumenten, visa, rijbewijzen of bankpassen van Nederlandse banken. Of wanneer een auto met een Nederlands kenteken in het buitenland wordt gestolen. Om administratieve redenen moet hiervan in Nederland melding worden gemaakt.

Verzekering In de polis van uw reisverzekering is al opgenomen dat u in het buitenland aangifte moet doen van diefstal. Soms kunt u echt niet meer in het land waar u bent bestolen naar de politie om aangifte te doen. Bijvoorbeeld omdat uw vliegtuig vertrekt. U kunt dan met uw verzekeraar contact opnemen om te kijken of zij de schade in dat geval toch vergoeden. Aangifte doen in het buitenland kan erg lastig kan zijn. Toch zit er weinig anders op, wilt u een beroep doen op een verzekering. Het is aan ieder individueel om de afweging te maken of het dit moeite waard is.

--- einde bericht ---