Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070825580

Vragen van de leden Van Gent en Dibi (beiden GroenLinks) aan de minister voor Wonen, Wijken en Integratie en de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Van Bijsterveldt-Vliegenthart, over de vergoeding van inburgeringsvoorzieningen voor EU- burgers. (Ingezonden 17 juli 2008)


1
Heeft u kennisgenomen van de vragen van Europarlementariƫr Kathalijne Buitenweg aan de Europese Commissie inzake vergoeding van inburgering aan EU-burgers en de beantwoording daarvan? 1)


2
Wat is uw reactie op het antwoord van de heer Barrot dat een gastland dat op vrijwillige basis inburgeringscursussen aanbiedt aan onderdanen van een andere lidstaat hen hier in beginsel niet voor hoeft te vergoeden, tenzij eigen onderdanen de cursus wel vergoed krijgen?


3
Kunnen EU-burgers, die bijvoorbeeld niet onder de Wet inburgering vallen, op dit moment aanspraak maken op een vergoeding voor inburgering? Zo neen, waarom niet?


4
Op welke regelingen kunnen personen met een Nederlands paspoort op dit moment een beroep doen voor een vergoeding voor inburgering?


5
Staan deze regelingen ook open voor EU-burgers die niet in het bezit zijn van een Nederlands paspoort? Zo neen, hoe valt dat te rijmen met artikel 24 van Richtlijn 2004/38/EG, de antwoorden van de Europese Commissie op de vragen van Kathalijne Buitenweg en de uitspraak van het Europees Hof van Justitie in de zaak Dany Bidar?


6
Deelt u de mening dat personen die voor langere tijd naar Nederland komen, gestimuleerd moeten worden om de Nederlandse taal te leren om zich goed te kunnen redden in Nederland?


7
Bent u bereid om, bijvoorbeeld via de Wet Educatie en Beroepsonderwijs, middelen beschikbaar te stellen voor vrijwillige deelname aan inburgeringscursussen voor in Nederland woonachtige en/of werkzame EU-burgers? Zo ja, wanneer gaat dat van kracht? Zo neen, waarom niet?


1) Schriftelijke vraag E-2999/08 van Kathalijne Maria Buitenweg (Verts/ALE) aan de Europese Commissie en antwoord