Gemeente Heusden


Europarlementariër enthousiast over Heusdense projecten 18 juli 2008 Conceptkaderstelling beleid gemeentelijke eigendommen 18 juli 2008 Europarlementariër enthousiast over Heusdense projecten

Gisteren presenteerden drie wethouders de innovatieve plannen rondom de Corridorstudie en de Groene Rivier aan Lambert van Nistelrooij, lid van het Europees Parlement EVP-ED/CDA. Gezamenlijk spraken ze over regionale samenwerking en mogelijkheden voor europese subsidies.

Leefbaarheid en duurzaamheid. Het zijn in Heusden geen loze termen. Waar mogelijk worden problemen integraal en innovatief aangepakt. Zo wordt er bijvoorbeeld niet alleen gekeken naar de intrastructuur, maar tegelijkertijd ook naar het milieu, de natuur en waterberging. Daarbij zoekt de gemeente de samenwerking op met tal van partijen in de regio, zoals de Provincie, het Waterschap en andere gemeenten. Gisteren bespraken wethouders Van der Poel, Groen en Buijs de projecten `Corridorstudie' en de `Groene Rivier' met Europarlementariër Van Nistelrooij. Het was een prima gesprek. Van Nistelrooij was enthousiast en gaf de criteria aan waarmee de plannen misschien op Europees niveau getild kunnen worden.
Geplaatst op: 18 juli 2008
Conceptkaderstelling beleid gemeentelijke eigendommen

De gemeente heeft vele gebouwen en gronden in eigendom. Waarom zijn deze gemeentelijke eigendommen ooit gekocht? Hoe onderhouden we ze? Wat doen we er nu mee en wat in de toekomst? Over hoeveel stille reserves gaat het? Antwoorden bleken niet tot nauwelijks voorhanden te zijn. Er is dan ook hard gewerkt aan het in kaart brengen van alle gegevens.

Een aantal mogelijke hoofdlijnen van beleid en beheer gemeentelijke eigendommen worden nu voorgesteld.

In het ambitieakkoord 2006 - 2010, `'Ondernemend en Sociaal'', is afgesproken om alle gemeentelijke eigendommen op hun mogelijkheden te herijken en eventueel tot herschikking van functies te komen. Het bereiken van win- winsituaties voor zowel de betrokken organisaties als het gemeentebestuur staat hierbij voorop.

Daartoe is een instrumentarium ontwikkeld voor zowel de beleidssfeer als voor de bedrijfsvoering rond de gemeentelijke eigendommen. Op basis daarvan ontstaat voor het gemeentebestuur meer dan voorheen de mogelijkheid tot het maken van afgewogen en integrale keuzes ten aanzien van het gebruik, het verwerven of het afstoten van gemeentelijke eigendommen.

Een extern adviesbureau heeft de gemeentelijke eigendommen volledig in kaart gebracht en eigen voorstellen geformuleerd voor hoe er mee om is te gaan.

Voor de hoofdlijnen van beleid is de essentie van deze voorstellen in bijgaand conceptraadsvoorstel teruggebracht tot een achttal beleidskaders waarover de gemeenteraad zich uit kan spreken in de vergadering van 23 september 2008. Het gaat hierbij onder meer om het benoemen van de regie- en controlfunctie als gemeentelijke kerntaken, het formuleren van criteria ten behoeve van het mogelijk privatiseren van gemeentelijke eigendommen, het kiezen voor duurzame ontwikkeling als leidraad en het hanteren van de kostprijs van een accommodatie als uitgangspunt voor de tariefstelling rondom het gebruik van gemeentelijke accommodaties.

Op basis van de besluitvorming door de raad omtrent de voorgestelde kaders, zal nadere uitwerking daarvan plaatsvinden in overleg met relevante belanghebbende organisaties in onze gemeente. Geplaatst op: 18 juli 2008